29 / 04 / 2024

Ev vergileri 2014!

Ev vergileri 2014!

Gayrimenkulü olan vatandaşların yılın belli dönemlerinde bazı vergi ödemeleri yapmaları gerekiyor. Bu vergiler arasında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve kira geliri elde etmeleri halinde kira gelir vergisi yer alıyor...



Ev vergileri 2014!

Gayrimenkulü olan vatandaşların yılın belli dönemlerinde bazı vergi ödemeleri yapmaları gerekiyor. Bu vergiler arasında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve kira geliri elde etmeleri halinde kira gelir vergisi yer alıyor.


Mart ayında ödemesi yapılacak olan bu vergiler ile ilgili detaylar aşağıda sıralanıyor.


Ev vergileri - Emlak vergisi..

Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için ödenen emlak vergisi için ödemeler taşınmazların rayiç bedeli üzerinden, belirlenen emlak vergisi oranları ile hesaplanıyor.


Emlak vergisi oranları 2014:

Gayrimenkul  Normal Yörelerde  Büyükşehir Belediyesi

Binalarda           Binde 2                    Binde 4

Meskenlerde      Binde 1                   Binde 2

Arazilerde          Binde 1                   Binde 2

Arsalarda           Binde 3                   Binde 6


Emlak vergisinden muaf olanlar:

- 200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmamak şartı ile;

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler


Ev vergileri - Çevre temizlik vergisi..

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu temizlik vergilerinden yararlanan taşınmaz mal kullanıcılarından alınıyor. Bu vergi konutlarda su faturalarına yansıtılırken, işyerleri ve diğer şekillerde kullanılan bina kullanıcılarının belediyeye giderek ödeme yapması gerekiyor.


2014 vergi oranlarına göre konutlarda çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 24 kuruş, diğer belediyelerde 19 kuruş olarak hesaplanıyor.


Ev vergileri - Kira vergisi..

Kira gelir vergisi, gayrimenkul kiralamalarından gelir elde eden kişilerin belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde etmeleri halinde alınıyor.


2013 yılında elde edilen mesken kiralamalarında istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi. Bu bedelden yüksek kira geliri elde edenlerin beyanname vererek, kira vergisini ödemesi gerekiyor.



Vergi takvimi Mart 2014!


Geri Dön