22 / 11 / 2024
fuzul

Ev vergileri 2015!

Ev vergileri 2015!

Bir eviniz varsa sene içerisinde hem belediyeye hem de vergi dairesine birtakım vergiler ödemek ile yükümlü oluyorsunuz. Peki, ev için hangi vergiler ödenir? İşte ödenecek ev vergileri 2015...




Ev vergileri 2015!

Bir eviniz varsa sene içerisinde hem belediyeye hem de vergi dairesine birtakım vergiler ödemek ile yükümlü oluyorsunuz. Bazı vergilerin her ev için ödenmesi gerekirken; bazı vergiler ise kiracının olması halinde ödeniyor.


1- Emlak vergisi

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Meskenin büyükşehir belediye sınırları içerisinde olması halinde binde 2, normal yörede yer alması halinde ise binde 1 oranında emlak vergisi ödeniyor.


Vergide kanunen meskenler için sıfır oranlı vergi uygulaması bulunuyor. Vergiden muaf olmak isteyen ev sahiplerinin şu özellikleri taşıyor olması gerekiyor;


- 200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmamak şartı ile;

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler


2 - Çevre temizlik vergisi

Çevre temizlik vergisinin mükellefi dairenin kullanıcısı oluyor. Bu durumda dairede kiracı olması durumunda çevre temizlik vergisini de kiracı ödüyor.


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanacaktır.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.


3 -  Kira gelir vergisi

Kira geliri elde eden ev sahiplerinin belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde etmeleri halinde ödeniyor. 2014 yılı için istisna tutarı 3.600 TL olarak tespit ediliyor. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen bu istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.


4 - Değer artış kazancı vergisi

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor.Ancak vergi mükellefi olunup olunmayacağı, elde edilen gelir ile belirleniyor. Vergide öncelikle beyanname veriliyor. 


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Ev sahibi eve girebilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön