Ekonomi

Evde bakım destek ödemesinde 7608 TL alanlar dikkat! Resmen haber verildi

Evde bakım destek ödemesinden faydalanan çok sayıda vatandaşımız var... Bu vatandaşlarımız arasında bakıma muhtaç yaşlılar da olduğu biliniyor. Ancak onun haricinde bir kesim daha bu aylıklardan faydalanıyordu. Onlar da zamdan faydalanacak.

Aile Bakanlığı tarafından yaşlı vatandaşlarımıza yönelik destek ödemeleri hız kesmeden devam ediyor... Temmuz ayındaki enflasyon farkıyla birlikte birçok alandaki destek ödemelerine zam geldi. 

Destek ödemelerine zam alan gruplardan biri yaşlılar olurken, diğerleri de yardıma muhtaç engelli vatandaşlarımız oldu. 

 

Mevcut durumda evde bakım yardımı aylığı 7608,77 lira olarak ödeniyor. Memur maaşı zammı oranı doğrultusunda Evde bakım yardımı 7608 liradan 9077,1 liraya yükseldi. Bakanlık tarafından katsayının belirlenmesinden sonra nihai ücret tutarı belli olacak.

BAKIM HİZMETİ NEDİR?

Bakım hizmeti, günlük hayatını sürdürme sürecinde bakıma ihtiyacı olan engelli bireylerin kişisel bakım ve psiko- sosyal  destek  hizmetlerini  ifade  etmektedir.  Bakanlığımız tarafından engelli bireylerin sevgi ve ilgi gördükleri aile ortamından kopmadan yaşamını sürdürebilmeleri öncelikli hedefimizdir. Bunun mümkün olmaması halinde ise engelli bireylere yönelik kurumsal bakım hizmetleri sunulmaktadır.

BAKIMEVLERİNİN ÜCRETİNİ KİM KARŞILIYOR?

Özel bakım merkezlerinden engelli sağlık kurulu raporunda “tam bağımlı” veya “ağır engelli” olduğu belirtilen ve her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden (3.666,90 TL) daha az olan engelli bireyler “Ücreti Bakanlık Tarafından Karşılanan Engelli” statüsünde hizmet alabilir.  Bu statüde merkeze yerleştirilen engelli bireylerin tüm giderleri (bakım ücreti ödemesi, harçlık, giyim yardımı) Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır.