Kira

Eve zarar veren kiracı hakkında neler yapılır?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan en önemli sorunlardan biri de evin kötü kullanımından doğan zararlar. Kiracılar zaman zaman oturdukları eve zarar verebiliyor. Peki bu durumda ev sahipleri neler yapabilir. İşin uzmanı açıkladı.

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla farklı bir boyuta taşındı. İki taraf arasında yaşanan sorunlardan biri de kiracıların oturdukları eve zarar vermesi. Peki kiracının eve zarar vermesi durumunda ne yapılabilir?

Eyüpoğlu & Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu, https://x.com/eyupogluisikgor X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kiracının taşınmaza verdiği zarar durumunda hukuki yollardan neler yapılacağını madde madde açıkladı.

KİRACININ TAŞINMAZA VERDİĞİ ZARARDA NELER YAPILIR?

1- Kiracının taşınmaza verdiği hasarın tahsil edilmesi yönünden

Kiracının taşınmaza zarar verdiğine ilişkin yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde değişik iş dosyası açılır. Mahkemeye başvuru ile genelde 1 hafta içinde bilirkişi görevlendirmesi yapılır. Akabinde bilirkişiler ile zararın tespitine gidilir ve eve verilen zararlar tespit edilir. Kısa bir süre içinde bilirkişiler ile hazırlanan rapor doğrultusunda belirlenen hasar bedelinin karşı taraftan tahsilatı sağlanır.

Bu işlem, kısa ve hızlı sonuç alınan birkaç hafta süren işlemdir. Bu durumlarda hızlıca aksiyon alınması tavsiye edilir.

2-Taşınmaza verilen zararın tahliye yönünden etkisi

A. Taşınmaza önem derecesi yüksek kasten ve hemen tamiratı yapılamayacak bir zarar verilmesi

Kiracının; taşınmaza verdiği zarar, kasten ve tamirat ile hemen düzeltilemeyecek bir zarar ise sulh hukuk mahkemelerine başvurarak işbu zarardan dolayı tahliye istenir.

B. Taşınmazda var olan hasarın kasten ancak hemen tamiratı yapılabilir nitelikte olması

Belirlenen hasarın bedeli üzerinden icra takibi başlatılır. 30 gün içinde bu bedel ödenmez ise hızlı bir şekilde icra hukuk mahkemesinden tahliye kararı alınır.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR 

Dolar ne 40 TL ne de 50 TL olacak! Dolar tam tamına bu kadar olacak! Dev banka resmen açıkladı

Benzin, motorin, LPG'de fiyatlar kaç TL oldu? Akaryakıt alacaklar dikkat! ÖTV zammı sonrası...

Mağdur ev sahibi 'Hangi kiracılara ev verilmez' diye sordu, bakın ne yanıtlar geldi!

İzmir'deki binalar için son dakika üst kat hamlesi! 

Yeşilvadi'de yaz kampanyası başladı! Yeşil Mahalle ahşap evlerde peşin alımlarda yüzde 22 indirim fırsatı!