Sektörel

Evi, arsası, iş yeri olanlar dikkat: 31 Mayıs kadar bu ödemeyi yapın!

1 Mart tarihinde başlayan emlak vergisi ilk taksit ödemeleri, 31 Mayıs’a kadar sürecek. Peki emlak vergisi nasıl ödenir? İşte emlak vergisi ile ilgili tüm detaylar...

Emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 1 Mart 2024 tarihi itibarıyla başladı. Milyonlarca gayrimenkul sahibinin, emlak vergisi ödemesini 31 Mayıs tarihine kadar yapması gerekiyor. Emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri de Kasım ayında yapılacak. 

Türkiye sınırları içinde gayrimenkulü olan herkesin emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Bbu sene, 2023'te mevcut gayrimenkulü olanlarla, 2023'te yeni bir gayrimenkul satın alanlar emlak vergisi ödemesi yapacak. 

Bu sene gayrimenkulünü elden çıkaranlar da bu seneye ait olan verginin tümünü ödeyecek.

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre; emlak vergisi değeri, belediyelerde 4 yılda bir toplanan takdir komisyonları tarafından belirleniyor. 2022-2025 yılları emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak olan arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 30 Haziran 2021'den önce tespit edilerek kararlaştırılmıştı. 

İlk sene herhangi bir artış yapılmadan yeni değerler üzerinden ödeme yapılırken, ara yıllarda ise rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ilave ediliyor. 2024 ara yıl olması sebebiyle bu yıl da yeniden değerleme oranının yarısı üzerinden hesaplama yapılacak. Yeniden değerleme oranı yüzde 58.46 şeklinde oldu, buna göre  yüzde 29.23 artış yapılacak.

Emlak Vergisi Kanunu'na göre, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları maaştan ibaret olanların, gazi, engelli, şehit, dul ve yetimlerin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni bulunması durumunda bu meskenlerine ait vergi oranları sıfıra düşüyor. 

Hisse ile bile olsa birden çok konutu bulunanlar muafiyetten faydalanamıyor. Muafiyetten faydalanmak için belediyeye dilekçe verilmesi gerekiyor. Muaf olduğunu bilmeden ödeme yapanlar ise 5 sene geriye dönük iade alma hakkı elde ediyor. 

Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen vatandaşlar, işlemleri bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla belediyelerin online hizmetlerinden bu bilgileri alabiliyor. Emlak Vergisi taksitleri gayrimenkulun bağlı olduğu belediyeye direkt ödenebiliyor. Emlak vergisi e-Devlet aracılığıyla online şekilde de ödenebiliyor. 

Bu sene gayrimenkul alanların ise yılsonuna kadar bulunduğu ilçenin belediyesine bildirim yapması gerekmekte. Tapu tescil tarihi senenin üç ayında olması durumunda tescil tarihinden itibaren 3 ay içinde bildirim yapılabiliyor. 

Emlak vergi bildirimi için ilgili belediyeye tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi, taşınmaz sahibinin iletişim bilgileri, vergi numarası veya T.C. kimlik numarası ile başvuru yapılabiliyor. Bu işlem e-Devlet aracılığıyla da yapılabiliyor. 

Elinde altını, doları, hissesi olanlar dikkat! Tek tek rakamlar açıklandı: Şimdi bakın!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, tek tek açıkladı: İstanbul'da 10 yıl içinde deprem....

Yabancılar konutlarını satıyor, Avrupalı Türkler arsa alıyor! Arsa satışları resmen rekor kırdı!

Fahiş kira talep eden ev sahibinden kiracıya taahhütname oyunu!

İstanbul'da "Kentsel Dönüşüm" ile bir semt beton yığını oldu!