Sektörel

Evi, arsası, iş yeri olanlara son dakika uyarısı: Bu tarihe kadar ödemeyene ceza var! 

Ev sahiplerini ilgilediren emlak vergisi ödemelerinde tarih araştırmaları hız kazandı. Peki emlak vergisi son ödeme günü ne zaman? Emlak vergisi uafiyet şartları neler 2024? İşte tüm merak edilenler... 

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında düzenlenen emlak vergisi, milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor. Emlak vergisi, taşınmazın bulunduğu belediye tarafından her sene tahakkuk ettirilen bir vergi çeşidi. Emlak vergisi, konutları, iş yerlerini, arsaları ve binaları kapsıyor. 

2024 yılı için de emlak vergisi ödemeleri başladı. Şu an gayrimenkul sahipleri emlak vergisinin iilk taksit ödemesini yapıyor. 

Emlak vergisi ödemeleri, sene içinde iki taksitle ya da peşin olarak ödenebiliyor. Emlak vergisi mükellefleri, ilk taksit ödemelerine 1 Mart tarihinde başladı. İlk taksitin son ödeme günü de 31 Mayıs olarak belirlendi. Emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında başlayacak. 

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde taşınmazı olan herkes emlak vergisini ödemekle yükümlü. Ancak emlak vergisinden muaf olunan bazı şartlar bulunuyor. İşte  o şartlar: 

- Herhangi bir gelire sahip olmayanlar
- Emekliler
- Şehit aileleri ve çocukları
- Gaziler
- Engelliler

Emlak vergisinden muafiyet için belirlenen koşullar ise şu şekilde sıralandı: 

1. Gayrimenkulün brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmemeli,

2. Tek bir meskene sahip olunmalı,

Birden çok mesken sahibi ya da birden fazla mesken üzerinde hisseleri olan kişiler emlak vergisinden muaf tutulmuyor ve her bir mesken için ayrı emlak vergisi ödemek zorunda oluyor. 

Yani hçbir geliri olmayanlar ile gelirleri sadece emekli, dul ve yetim aylığından ibaret olanlar, engelliler, gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi aşmayan ve bir adet olan konutlarından emlak vergisi ödemesi alınmıyor. 

EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NASIL YAPILIR? 

Emlak vergisi ödemeleri, ister TC kimlik numarası ister sicil numarası ile vergilere ilişkin online ödemeler üzerinden gerçekleştirilebiliyor. 

Veznelerin yanı sıra posta çeki, e-belediyeden kredi kartı ile ve bankalara havale-eft ile de emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor. 

Ayrıca e-devlet kapısı aracılığıyla pek çok belediyeden sicil, tahsilat ve tahakkuk bilgileri sorgulanabiliyor.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYET BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? 

İlk defa emekli olanların emlak vergisi muafiyetinden faydalanmaları için bağlı oldukları blediyeye başvuruda bulunmaları gerekiyor. 

“Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form”un doldurulması ve belediyeye verilmesi gereli. Belediyeler, emeklilerden form dışında başka bir belge isteyemiyor. 

Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi durumunda cezai bir yaptırım da oluyor. Bu kapsamda, emlak vergisinin zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 Sayılı Kanun hükmüne göre belirlenen oranda gecikme zammı öder. 

İslam Memiş altın almak isteyenlere seslendi! Kesme altın alın dedi! Bu altınları işaret etti! İşçilik fazla...

Açlık sınırı ile asgari ücret farkı 356 TL oldu! Son dakika: Açlık sınırı 16 bin 646 TL, yoksulluk sınırı 57 bin 578 TL!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Arabulucu ücretini kim öder?