Evi rezerv alan ilan edilen kiracılar ne olacak? Yeni yasaya İstanbul'dan ilk örnek geldi!
Yeni kentsel dönüşüm yasası ve ‘rezerv alan’ ilanı mülkiyet dokunulmazlığı çerçevesinde sık sık tartışma konusu oluyor. Peki evi rezerv alan ilan edilen kiracılar ne olacak? İşte İstanbul'dan bir örnek...
Kentsel dönüşüm yasasında yapılan değişiklikler, gündemden düşmüyor. Yasada yapılan değişiklikler ev sahiplerini de kiracıları da tedirgin ediyor.
Söz konusu yasa ile küçük mülk sahiplerinin mülksüzleştirileceği ileri sürülürken, bundan böyle yerleşim bölgelerinin de ‘rezerv yapı alanı’ ilan edilecek olmasının kiracıların da evlerinden olmasına neden olacağı ifade ediliyor.
RİSKLİ ALAN OLMADAN REZERV ALAN YAPILDI
Gazete Duvar'dan Bahadır Özgür, bugünkü köşesinde yeni kentsel dönüşüm yasası ile mağdur olacaklar piramidinin en dibinde kiracıların olduğuna, tek bir hakları bile olmadığına dikkat çekti.
Artık ‘riskli alan veya yapı’ raporuna dahi ihtiyaç kalmadığını aktaran Özgür, şu sıralar gündemde olan, Üsküdar’da, Kandilli Rasathanesi’nin yanı başında bulunan 29 Mayıs Sitesi’nde yaşananlara dikkat çekti.
Riskli yapı raporu olmadan ‘rezerv alan’ ilan edilen 29 Mayıs Sitesi’nde, kiracı olanlar duruma tepki gösteriyor.
Yapılacak dönüşüm ile sitedeki 110 daire sayısına en az 100 daire daha ekleneceğini ve hepsinin lüks konut olacağını aktaran Bahadır Özgür, rezerv alan kapsamında yıkıp daha fazla ve değerli yapı üretildiğini belirtti.
‘Rezerv alan’ ilanının ardından 29 Mayıs Sitesi’nde yaşayanların 15 gün içinde evleri boşaltmaları istenirken, çok yakında doğal gaz, elektrik ve su hizmetinin kesileceği de ifade edildi.
Bahadır Özgür, bu örnekten de yola çıkarak, kentsel dönüşüm yasasının mağduriyet piramidinin en dibinde kiracıların olduğunun; çünkü, kiracıların İstanbul’da kiraların düzeyi düşünüldüğünde yine riskli alanlardaki henüz dönüşmemiş, ucuz konutlar dışında bir yer bulmalarının mümkün olmadığının altını çizdi.
Evi kentsel dönüşüme giren vatandaşlara İstanbul'da 3 bin 500 TL kira yardımı verildiğini aktaran Özgür, bu kapsamda ‘rezerv alan’ ile ilk kötü duruma düşecek olanların kiracılar olduğunu vurgulayarak yazısını tamamladı.
Diyarbakır'da 77 kişi hayatını kaybetmişti: İnşaatta elverişsiz malzeme kullanılmış!
1942 yılında Göztepe'de 11 dönüm bahçeli köşk 14 bin liraya satılıyormuş!