Vergi

Evi ya da arsası olan emekliler aman dikkat! Emlak vergisi son ödeme tarihi ne zaman, emlak vergisinden kimler muaf?

Evi ve arsası olan emekliler emlak vergisi ile ilgili detaylar ile ilgili araştırmalar yapıyor. Emlak vergisi ödemeleri 31 Mayıs 2024 tarihinde sona erecek. Peki milyonlarca kişiyi ilgilendiren emlak vergisinden kimler muaf? 

Tapu sahipleri ve vergi mükellefleri, bu yıl da her sene olduğu gibi emlak vergisi ödemeleriyle ilgili bazı araştırmalar yapıyor. Pek çok tapu sahibinin gündeminde yer alan emlak vergisi ödemelerinin düzgün ve zamanında yapılabilmesi için vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. 


EMLAK VERGİSİNİ KİM ÖDER?

Verilen bilgilere göre pek çok tapu sahibini oldukça yakından ilgilendiren emlak vergisi, bir gayrimenkulün (bina, arsa, arazi gibi) sahibi, varsa intifa hakkı sahibi veya söz konusu bu taşınmaz üzerinde tasarruf eden kişiler tarafından ödenen bir vergi türü olarak belirtiliyor. Paylı mülkiyet halinde de malik olanlar, hisseleri oranında vergiye tabi tutuyor. Özellikle ev sahipleri, emlak vergisini aynı sene içerisinde 2 taksit olarak ödeyebiliyor.

Bu sene için emlak vergisi ödemeleri, iki taksit şeklinde yapılacak. Söz konusu verginin ilk taksit ödemeleri mart, nisan ve mayıs aylarında, 2. taksit ödemeleri kasım ayında yapılacak. 


EMLAK VERGİSİ MUFİYETİ

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre hiçbir geliri olmayanlar ile gelirleri yalnızca emekli, dul ve yetim aylığından ibaret olanlar, gaziler, engelliler ile şehitlerin dul ve yetimleri brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evleri için emlak vergisi ödemiyor.

Bu sene emekli olanlar da 2025'ten itibaren söz konusu emlak vergisi muafiyetlerinden faydalanabiliyor. İlk kez emekli olanların emlak vergisi muafiyetinden faydalanmaları için  bağlı bulundukları belediyeye başvuru yapmaları gerekli.

Yine verilen bilgilere göre bu kapsamda, “Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form” doldurulup belediyeye verilmesi gerekli. Emekli vatandaşların yine pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmeleri için herhangi bir işte çalışmıyor olmaları gerekiyor. 2023'te elde etmiş oldukları faiz, temettü gibi sermaye iradı gelirlerinin 150 bin TL'yi aşmaması şartı da aranıyor.

Ayrıca emekli olduktan sonra sigortalı bir işte çalışmayı sürdüren EYT'liler için emlak vergisi muafiyeti uygulanmıyor. EYT'li olup çalışanlar söz konusu bu muafiyetten faydalanmaya ancak çalışmayı bırakmalarının ardından başlayabiliyor. 

Gelir getirmeyen dükkan, arsa ve arazisi olan EYT’lilerin emlak vergisi muafiyetinden faydalanmasında herhangi bir bir engel bulunmuyor. Yazlık evi olan emekli vatandaşlar mesken şeklinde kullandıkları konut için muafiyetten yararlanamıyor. Yine verilen detaylara göre eğer yazlıktan başka konutu olmayan bir emeklinin de yazlık eve vergi muafiyetinden yararlanabilmesi için sürekli ikamet ediyor olması gerekli.

 

Yapı Kredi açıkladı! Yapı Kredi'den emeklilere mayıs ayına özel promosyon fırsatı...

Kirasını geç ödeyen kiracı hakkında ev sahipleri ne yapabilir?

İstanbul'da ekmeğe zam yolda!