16 / 05 / 2024

'Evim sağlam mı?' diyenler aman dikkat! Hemen izlemeniz gereken bu yol haritasına bakın!

'Evim sağlam mı?' diyenler aman dikkat! Hemen izlemeniz gereken bu yol haritasına bakın!

Uzmanlar başta İstanbul olmak üzere birçok şehir için peş peşe uyarıyor. Deprem senaryoları konuşuldukça akıllara da 'Evim sağlam mı?' sorusu geliyor. 'Evim sağlam mı?' diyenler aman dikkat! Hemen izlemeniz gereken bu yol haritasına bakın...



YENİ BİNALAR YÜZDE 100 GÜVENLİ DEĞİL

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, tüm bunların dışında Maraş depreminde korkutucu bir tabloyla karşılaşıldı. Yönetmelik sonrası inşa edilen, hatta bir-iki yıllık binalar da yıkıldı. Bu sebeple 1999 öncesi büyük risk ama sonrası da sorunsuz denilemez. Eğer binanızda bir çatlak varsa veya zamanında sorgulamadan alım yapıldıysa, kurumsal bir inşaat firması değil yeni ve küçük ölçekli bir müteahhit binayı inşa ettiyse risk tespiti yaptırmanızda  yarar var.

NEREYE NASIL BAŞVURU YAPILACAK?

Yapı güvenliğini öğrenmeniz için iki seçenek bulunuyor.

Bunlardan ilk seçenek risk tespiti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespiti yaptırılabilirsiniz. Lisanslandırılmış kurumların listesi Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alıyor. Risk tespiti için tek bir hak sahibi süreci de başlatabiliyor. Maliklerden biri dilekçe, tapu durum belgesi ve kimlik fotokopisi ile söz konusu kurum ve kuruluşlara başvuru yapabilir. Yapılan incelemeler sonucunda riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapan kurum tarafından Bakanlık İl Müdürlüğü’ne de bildiriliyor.

 Evim sağlam mı? diyenler aman dikkat! Hemen izlemeniz gereken bu yol haritasına bakın!

YIKILIR KORKUSU 

İkinci seçenek de ‘Deprem dayanıklılık raporu’ hazırlatmak. Binada yaşayanlar özel bir şirkete başvuru yaparak, ortalama 1 hafta, 10 günde binasının durumunu da görebiliyor. Bu seçenekte çıkan sonuç kamu yetkililerine gitmiyor, yalnızca o binada yaşayanlarla paylaşılıyor. Evinin riskli çıkması halinde hemen yıkılmasından çekinenler bu yolu tercih ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de başvuru yapılması durumunda, 2000 yılı öncesi inşa edilen binalarda ücretsiz olarak ‘hızlı tarama’ yapıyor. Çalışma ön inceleme niteliği taşıyor, sonuçları ev sahipleriyle paylaşılıyor. Fakat kentsel dönüşüm yapılması isteniyorsa bakanlık yetkili kurumlara başvuru şart.

HASARLI ÇIKARSA NE OLACAK?

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, eğer yapınız riskli çıkarsa hem tapuya işleniyor, hem de size tebliğ ediliyor. Söz konusu bu tebligatta riskli yapının yer aldığı yerdeki müdürlüğe dilekçe ile itiraz edilebileceği, aksi durumda tebligat tarihinden itibaren 60 günden az olmamak üzere belirlenen süre içerisinde yapının yıktırılması gerektiği bildiriliyor. 60 günlük süre tebligattan sonra veya itiraz söz konusuysa itiraz sürecinin sona ermesinden sonra işliyor. Yine verilen detaylara göre, riskli yapı, malikleri tarafından yıktırılmamışsa, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek 30 günden az olmak üzere ek süre de tanınıyor.

ELEKTRİK VE SU KESİLİYOR

Verilen detaylara göre, bu süre sonunda da riskli yapıların malikler tarafından yıktırılmaması durumunda riskli yapılara elektrik, su ve doğalgaz verilmemesi ve verilen hizmetlerin durdurulması talep ediliyor. Ayrıca riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ile yıktırma işlemleri, mülki amirler tarafından sağlanacak olan kolluk kuvveti desteğiyle idarece yapılıyor ya da yaptırılıyor. Yıktırılamayan yapılar Bakanlık tarafından ya da il müdürlüklerince yıkılıyor ya da yıktırılıyor. Masraflarından ise malikler hisseleri oranında sorumlu oluyor.


Geri Dön