'Evim sağlam mı?' diyenler aman dikkat! Hemen izlemeniz gereken bu yol haritasına bakın!
Uzmanlar başta İstanbul olmak üzere birçok şehir için peş peşe uyarıyor. Deprem senaryoları konuşuldukça akıllara da 'Evim sağlam mı?' sorusu geliyor. 'Evim sağlam mı?' diyenler aman dikkat! Hemen izlemeniz gereken bu yol haritasına bakın...
YENİDEN YAPIM SÜRECİ RİSKİ
Yine söz konusu haberde yer alan detaylara göre, en sorunlu aşama bu. Türkiye’de kentsel dönüşüm ağırlıklı olarak kat karşılığı inşaat modeliyle ilerliyor. Yani vatandaş bir firma buluyor ve firma ile pazarlık başlıyor. Firma hak sahiplerine verdikleri pay dışında kendilerine kalan kısmı da satarak işi finanse ediyor. Eğer söz konusu bu pay yeterli değilse vatandaş borçlanıyor. Çoğu zaman evleri kentsel dönüşüme giren kişi bu borçlanmayı kabul etmiyor. Kimi zaman maddi imkânsızlıklar, kimi zaman da riski ciddiye almama sebebiyle kentsel dönüşüme mesafeli duruluyor. Yine verilen detaylara göre, eğer bina için yıkım kararı da yoksa vatandaş riski bilerek yaşamayı sürdürüyor. İşte bu sebeple konunun uzmanları artık Türkiye’de kentsel dönüşümde yeni modellerin geliştirilmesi gerektiğini dile getiriyor.
TESPİTİN MALİYETİ NE KADAR?
Yine verilen detaylara göre, yaşanan felaket sonrasında birçok şehirde risk tespiti talepleri de arttı. Konuyla ilgili açıklama yapan firmalar 2-3 gündür telefonların susmadığını dile getirdi. Peki bu tespitin maliyeti ne kadar?
Bu alanda standart bir liste bulunmuyor. Bakanlık yetkili bir kuruluş 10 kata kadar maliyetin 10 bin lira olduğunu belirtirken, başka bir firma zemin artı 14 katlı ve 60 haneli bir bina için fiyatın 75 bin lira olduğunu söyledi. Kat sayısı arttıkça rakamların yükseldiğini dile getiren yetkililer, dönüşüme girecek bir binada sadece zemin ve bodruma baktıklarını ve fiyatın 6 bin 500 lira olduğunu söyledi. Ama yüksek katlı yapıda her katta karot örneği aldıklarını söyleyen yetkillier bunun da fiyat artışına neden olduğunu belirtti.
Verilen detaylara göre, acının merkezi 10 şehirde ise karadan ve havadan hasar tespiti yapılmaya devam ediliyor. Vatandaşlar adres ve TC kimlik numaralarını girerek, ‘e-Devlet’ üzerinden veya ‘hasartespit.csb.gov.tr’ adresinden evlerinin hasar durumlarını görebiliyor.
HANGİ DESTEKLER SAĞLANIYOR?
Evi dönüşüme giren vatandaşlar için kamu tarafından sağlanan destekler şu şekilde:
KREDİ DESTEĞİ: Evleri dönüşüme girecek vatandaşlara verilecek kredilerde üst limit ve faiz desteği 2022'de iki kez arttırıldı. Son yapılan değişiklikle, konut yapım ve edinme kredileri ile işyeri yapım kredisi 400 bin TL'den 600 bin TL'ye çıkartıldı. Ayrıca verilen detaylara göre, evini yıkmak yerine güçlendirmek isteyenler için güçlendirme kredisi 160 bin TL'den 240 bin TL'ye çıktı. Faiz desteği de 400 baz puandan 600 baz puana çıkartıldı. Böylelikle Bakanlığın faiz desteği oranı güçlendirme ve konut kredilerine aylık 0.50 puan şeklinde oldu. Yani vatandaş aylık yüzde 1.5 oranlı dönüşüm kredi kullanıldığında, bunun yüzde 0.50’sini bakanlık karşılıyor.. Geçmişte bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı 2 milyon TL idi, söz konusu düzenleme ile 3 milyon TL'ye çıkarıldı.
KİRA YARDIMI: Yine verilen detaylara göre, riskli yapıda maliklere aylık, kiracılara defaten kira yardımı yapılıyor. Şehirlere göre değişmekle beraber kira yardımı 1.000 lira ile 1.500 lira arasında farklılık gösteriyor. Yardım riskli yapıda 18 ay, riskli alanda 48 aya kadar devam ediyor. Kiracılar da defaten 2 bin lira ile 3 bin lira arasında destek alıyor.
HARÇ: Riskli binalar yenilenirken tapu, noter, damga vergisi gibi harçlardan muafiyet sağlanıyor.
KDV: Eğer vatandaş müteahhitle kat karşılığı anlaşma yapmadan evini kendi dönüştürürse yüzde 18 yerine yüzde 1 oranında KDV ödüyor.
Süleyman Soylu'dan deprem açıklaması: Antakya'nın yarısı, Kahramanmaraş'ın dörtte biri yıkık!
Şok eden araştırma! İstanbul’da en çok eski binanın hangi ilçede olduğu ortaya çıktı!