28 / 04 / 2024

Evin peşinatı için kredi çekilebilir mi?

Evin peşinatı için kredi çekilebilir mi?

Konut alırken peşin ödeme indirimlerinden faydalanmak isteyenler "Evin peşinatı için kredi çekebilir mi?" sorusuna yanıt arıyor.



Nakit ödemelerde konuta erişimde zorluk yaşayan vatandaşlar bankaların konut kredilerine başvuru yapıyor. 

Konut kredisi faiz oranları dönemsel olarak değişebiliyor. Bu noktada faiz oranları düşebilir ya da yükselebilir, bankaların inisiyatifleri doğrultusunda değişiklik gösteriyor. Ülkenin genel ekonomisi ve bankanın kendi iç dinamikleri kapsamında bankalar her kredi türü için farklı bir faiz oranı belirliyor.

Ev almak isteyenler konut projelerinin peşin ödemelerde sağladığı indirimlerden faydalanmak istiyor. Bu noktada "Evin peşinatı için kredi çekebilir mi?" sorusuna yanıt arıyor. İşte yanıtı...

EVİN PEŞİNATI İÇİN KREDİ ÇAKİLEBİLİR Mİ?

Hangikredi'de yer alan detaylara göre, evin tamamı için konut kredisi çekmek, inşaat firması ile banka arasında özel bir anlaşma yoksa mümkün olmuyor.

Eğer kredi notunuz yüksek ve geliriniz yeterliyse konutun uzman raporunda bulunan bedelinin en fazla yüzde 90’ı kadar kadar krediden yararlanabilirsiniz.

En düşük konut kredisi sağlayan bankalara bakıldığında ise müşterilerin mağdur olmaması için peşinat için de kredi verilebiliyor.

Konut kredisi adı altında olmasa da ihtiyaç kredisi ya da kampanyalar kapsamında bu seçenekten faydalanmak mümkün. 

Eğer aldığınız evin bankanın anlaşmalı olduğu bir projeden ya da kurumdan ise genelde peşinat için uygun faiz oranları ile kredi verilebiliyor.

Evin peşinatı için kredi çekilebilir mi?

Ancak burada da  geliriniz ve kredi notunuz çok önemli. Satın alınan konut projeden olmasa bile ihtiyaç kredisi ile peşinat veren bankaları da önceden araştırmanız gerekli. Bu kapsamda konut kredisi, varsa diğer kredi ve kredi kartlarınız ve ihtiyaç kredisinin aylık ödemelerinin, aylık maaşınızın yarısını geçmemesi gerekiyor. 

En uygun ev kredisini bulmak için hesaplama yaparken sadece faiz oranı ile kredinin toplam maliyeti belirlenemez. Çünkü konut kredilerinde ilave olarak şu ücretlendirmeler de yer alır:  

Dosya masrafı,
Ekspertiz bedeli,
Hayat sigortası ücreti,
İpotek tahsis bedeli,
DASK ücreti,
Konut sigortası bedeli,
Ferdi kaza sigortası ücreti,
Hesap işletim ve ekstre ücretleri

Bunlara ek olarak eğer bir erken ödeme yapılır ise burada ceza söz konusu olabiliyor.

Yani konut kredisi taksitlerinizin tamamını vadesinden önce ödemek isterseniz, ödemek istediğiniz tutarın en çok yüzde 2 oranında ceza ödeyebilirsiniz. 

Ancak bu durum, kredi veren bankanın inisiyatifinde. En ucuz ev kredisini bulabilmek için tüm bu etmenleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. 

TOKİ'den İstanbul'a 869 konutluk 2 yeni proje geliyor!

GABORAS Çizmeci Cadde 12 projesinde ön satışlar başladı!


Geri Dön