26 / 10 / 2024

Evini satıp faize para koyacaklar iki kez düşünsün: 2025'te faizler düşerse ev fiyatları katlanacak!

Evini satıp faize para koyacaklar iki kez düşünsün: 2025'te faizler düşerse ev fiyatları katlanacak!

Durgun geçen son 6 aylık dönemin ardından konut satışlarında hareketlilik başladı. Sektör temsilcileri, evini satmayı ve ev almayı düşünenleri uyardı. İşte o açıklamalar...




Türkiye genelinde konut satışları Eylül 2024'te bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 37.3 oranında yükseldi ve 140 bin 919 adet olarak kaydedildi. Konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 21 bin 314 ile İstanbul, 13 bin 205 ile  Ankara  ve 7 bin 612 ile  İzmir  olarak belirlenirken, en düşük olduğu şehirler de sırasıyla 74 ile Hakkari, 82 ile Ardahan ve 106 ile Bayburt şeklşinde kaydedildi. 

Yatırım uzmanlarına göre konut piyasasındaki bu canlanma, sene sonunda  faiz indirim beklentisi ile daha da artış gösterecek. Son "Konut Satış İstatistikleri ile Konut Fiyat Endeksi" verileri ile ilgili konuşan Konutder Başkanı Ramadan Kumova, "Türkiye'de Eylül ayında konut satışlarını son 21 ayın zirvesini gördü, ipotekli satışlar ise yükselişini sürdürüyor. Eylül'de yıl ortalamasının yüzde 54 üzerinde 15 bin 825 adet satış yapıldı ve bu da son 13 ayın en iyi rakamları oldu" ifadelerini kullandı.

Evini satıp faize para koyacaklar iki kez düşünsün: 2025 te faizler düşerse ev fiyatları katlanacak!

ELİNDE NAKİT OLANLAR İÇİN KONUTTA FIRSAT DÖNEMİ 

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre; Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hakan Şişik de son rakamlar üzerinden konut piyasasını değerlendirdi ve şunları söyledi: 

"İlk elden satışlarda bir yükseliş söz konusu. Zaten yaz ayından beri eylül ayıyla beraber satışlarda artışın başlayacağını belirtiyorduk. Bunun en büyük sebebi faiz indirimine gidileceğinin sinyalleri. Finans tarafında parasını yatırımda tutanların Türkiye’nin her zaman birinci yatırım aracı olarak değerlendirilen konuta geri dönüşleri hız kazanacaktır. Elinde nakdi olanlar için bir fırsat dönemi diyebiliriz."

Konut satışlarının sene sonunda 1 milyon 300 bin bandını aşacağının altını çizen Şişik, kamu bankalarının konut faiz oranlarında bir nebze indirim yaptıklarını, ancak burada yine markalı konut projelerinin uyguladığı kampanyaların etkili olduğunun söylenebileceğini vurguladı. Şişik, "Hem uygun peşinatlar hem de uygun faiz oranları ve ödeme seçenekleriyle insanlar alım için yönlendiriliyor. Konut satışlarındaki artış trendini son çeyrekte de izlemeyi sürdüreceğiz" dedi. 

Evini satıp faize para koyacaklar iki kez düşünsün: 2025 te faizler düşerse ev fiyatları katlanacak!

FAİZLER DÜŞERSE FİYATLAR FIRLAR, SATILAN EVİ GERİ ALMAK ZOR OLUR

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü de konut kredisi faiz oranlarında önemli ölçüde artış olması sebebiyle ipotekli konut satışlarının düştüğüne dikkat çekti. 

"Mevduat faiz oranlarının yüksek olması yatırımcıların konut alımından uzaklaşmasına neden oldu. Fakat konutunu satıp mevduata yatırmayı düşünenler dikkat etsin. Faizler düştüğünde konut fiyatları yeniden artışa geçecek" diyen Gamze Özlü, bu durumda sattıkları evi almanın zor olabileceğinin altını çizdi. 

Özlü, banka faizlerinin şu anda yüzde 55 civarında olduğunun, 2025 yılında bu oranın yüzde 30’lara düşmesinin beklendiğinin altını çizdi ve şu açıklamada bulundu:

"Bu düşüş yaşandığında, konut fiyatları yükselecek. Konutunu satıp, parasını faize koymayı düşünenler iki defa düşünsün. Satılan konutları uygun fiyata geri almak imkansız duruma gelebilir."

2025'te vergiler yüzde 45,4 oranında, asgari ücret ve maaşlar yüzde 25'ler seviyesinde artacak!

TOKİ’den tam 35 şehirde yüzde 25 peşinat ve 48 ay taksitle arsa satışı!  TOKİ  302 arsa satışı hangi illerde?

Konut sektöründe yeni dönem: Tapu el değiştirince kiracı eski kontratla devam etsin isteniyor!


Geri Dön