16 / 05 / 2024

Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! 31 Mart'ta sona eriyor!

Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! 31 Mart'ta sona eriyor!

Para Dergisi köşe yazarı Talha Apak, kira geliri beyannamesini kaleme aldı. İşte Talha Apak'ın 'Kira geliri elde edenler yıllık beyanname verecek' başlıklı yazısı...



KİRA GELİRLERİNDEN İNDİRİLECEK GİDER VE İNDİRİMLER 

Vergi mevzuatımıza göre kira gelirlerinden indirilecek giderler konusunda seçilebilecek iki yöntem bulunuyor. Mükellefler gerçek veya götürü gider usulünden sadece birini seçmek mecburiyetindedir, her ikisini birden kullanmazlar.

a) Gerçek Gider Yöntemi: Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, aşağıda sayılan giderlerin belgelerine dayanarak bulunan tutarı kira gelirlerinden indirildikten sonra kalan tutar beyan edilir. Buna göre, gayrimenkulün sahibi tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen; aydınlatma, isitma, su ve asansör giderleri, sigorta giderleri, kredi faizleri, emlak vergisi, amortismanlar, bakım ve onarım giderleri, kira ile oturdukları konut için ödenen kiralar, sözleşmeye ve kanuna istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.

<#esim4>

b) Götürü Gider Yöntemi: Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarı olan 7 bin lirayı düştükten sonra kalan tutarın yüzde 15'i oranındaki götürü gideri, gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler. Ancak, bu usulü seçen mükellefler iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler.

Diğer indirimler: Kira geliri elde edenler, beyan edilen gelirin yüzde 15'ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla Hayat ve Şahis Sigorta Primlerini, beyan edilen gelirin yüzde 10'unun aşmamak üzere eğitim ve sağlık harcamalarını, ayrıca çeşitli kurumlara yapılan birçok bağış ve yardımların bir kısmını veya tamamını indirebilirler.

Ücret, Kira, Menkul Sermaye İradı ile Diğer Kazanç ve İratlara ilişkin beyanname verecek olanlar "Hazır Beyan Sistemi” içerisinde yer alan “Beyanname Doldur” menüsünden beyannamelerini kontrol edip, istedikleri değişiklikleri yaptıktan sonra bu beyannamelerini onaylayabileceklerdir.

2022 kira geliri beyannamesi 10 soruda tüm detaylarıyla!

Kira vergisi 24 soruda tüm detaylarıyla!

Evi ve iş yeri kirada olanlar dikkat! Kira geliri beyannamesinde şok ayrıntılar...


Geri Dön