16 / 05 / 2024

Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! Son gün 31 Mart!

Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! Son gün 31 Mart!

1 Ocak-31 Aralık 2021 döneminde kiraya verdiği evden 7 bin Türk Lirası, iş yerinden ise 53 bin Türk Lirası'ndan fazla kazanç elde eden mükelleflerin beyanname vermeleri için son gün 31 Mart.



İstisnadan fazla kira geliri elde edenler bu istisna oranın düşürülmesinden sonra beyannamesini verecek ve istisna oranı yalnızca bir evde kullanılabildiği için birden çok konuttan kira geliri elde edilmesi durumunun gözden kaçırılmaması gerekiyor. Diğer taraftan iş yeri kira gelirinde beyan sınırının aşılması halinde istisna oranı da düşülmüyor. 

Vergi mükellefleri "www.gibgovtr" internet sitesinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yaparak hazırlanan beyana onay vererek ya da gereken değişiklik ve düzeltmeleri yaparak kolayca ve hızlı olarak beyannamelerini verebiliyor. Aynı zamanda ikametgahın yer aldığı bölgedeki vergi dairesinde de bu işlem gerçekleştirilebilirken; Hazır Beyan Sistemi'nde 7 gün 24 saat erişilerek işlem yapılabiliyor. 

Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! Son gün 31 Mart!

İki eşit taksitte ödenebiliyor

İnternet kullanamayan ya da vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üzeri mükellefler ile okuma yazması olmayan ve engelli ile hasta vatandaşlar "444 0 189" numaralı Vergi İletişim Merkezi'ni arayarak konuyla ilgili destek ve yardım talep edebiliyor. Bu kişilere randevu sistemine göre Maliye Bakanlığı tarafından yardımcı olması amacıyla memur yollanıyor.

Elde edilen kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler Mart 2022 ve Temmuz 2022'de iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Beyanname verilmesiyle ilgili olarak mükellefler GİB'in çağrı merkezi olan "Vergi İletişim Merkezi"ni (VİMER-189) arayarak detaylı bilgilere erişebilecek. 


Geri Dön