12 / 05 / 2024

Eviniz depreme dayanıklı mı? İşte bir evin depreme dayanıklı olup olmadığını gösteren 7 detay!

Eviniz depreme dayanıklı mı? İşte bir evin depreme dayanıklı olup olmadığını gösteren 7 detay!

Eviniz depreme dayanıklı mı? Bir evin depreme dayanıklı olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte bir evin depreme dayanıklı olup olmadığını gösteren 7 detay...



4. Taşıyıcı sistem sağlığı ve durumu

Verilen bilgiye göre, taşıyıcı sistemdeki çatlaklar ve kırıklar binanın dayanıklılığı hakkında bilgiler veriyor. Taşıyıcı sistemlerde herhangi bir çatlak bulunmuyorsa bu bina dayanıklılığının yüksek olduğu anlamına gelmez. En doğru sonuç deprem dayanıklılık testleri ile öğreniliyor.

5. Binanın rutubet durumu

Rutubet, binanın su yalıtımının iyi yapılmadığı veya hasar gördüğünü anlamamızı sağlıyor. Verilen bilgilere göre, özellikle bodrum kattaki rutubet zamanla binanın taşıyıcı sistemlerine de zarar veriyor. İşte tam da bundan dolayı herhangi bir rutubet durumunda önlem almak ve su kaçağını onarmakta yarar vardır.

Eviniz depreme dayanıklı mı? İşte bir evin depreme dayanıklı olup olmadığını gösteren 7 detay!

6. Yapıda kullanılan malzemelerin kalitesi

Yine verilen bilgilere göre, yapıda kullanılan malzemelerin kalitesi en az zeminin durumu kadar önem taşıyor. Çünkü zemin sağlam olsa da kalitesiz malzeme kullanılarak inşa edilen yapının dayanıklılığı düşüktür. Beton kalitesi ancak inşaat mühendisleri gibi uzmanlar tarafından incelenip o şekilde değerlendirilebilir.

7. Deprem risk analizi

Yine verilen detaylara göre konutların depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda daha güvenilir ve kesin sonuçlar görebilmek için binanın deprem risk analizinin yaptırılmasında da büyük yarar var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı kurumlara başvuru yaparak deprem risk analizi yaptırılabilir. Ayrıca söz konusu bu işlem için binadaki herhangi bir mülk sahibinin veya bina yöneticisinin talepte bulunması yeterli oluyor. Ayrıca yine verilen bilgiye göre, deprem risk analizi ile genel olarak binada kullanılan betonun sağlamlığı ve olası deprem anında gösterebileceği dayanıklılık incelenir.

Prefabrik yapılar depreme dayanıklı mıdır?

Yapı denetim sistemi ile 898 bin bina depreme karşı güvencede! Tam 6,6 milyon bağımsız bölüm denetlendi!

İstanbul depreme tam manasıyla hazır değil! Kentsel dönüşüm yeni seçeneklerle hızlandırılmalı!


Geri Dön