09 / 05 / 2024

Evinizin değeri bu rakamları aşıyorsa aman dikkat! Değerli Konut Vergisi'nde son ödeme günü 31 Ağustos! 

Evinizin değeri bu rakamları aşıyorsa aman dikkat! Değerli Konut Vergisi'nde son ödeme günü 31 Ağustos! 

Değerli Konut Vergisi'nde ikinci taksitin son ödeme günü 31 Ağustos olarak açıklanmıştı. Peki hangi konutlar için değerli konut vergisi ödenecek? Değerli Konut Vergisi nasıl hesaplanır? İşte detaylar...



DEĞERLİ KONUT VERGİSİ TEK MESKEN İÇİN ÖDENİYOR MU? 

Değeri ne olursa olsun tek konut Değerli Konut Vergisi'nden muaf tutuluyor. Birden çok konutu olanların da en düşük değere sahip olan evi vergiden muaf sayılıyor. Müteahhitler, henüz satış ve devrini yapmadığı yeni inşa edilen konutlar için bu vergiyi ödemiyor. 

Değerli konut vergisinin mükellefi, mesken nitelikli taşınmazların maliki (hak sahibi), varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa malik gibi tasarruf edenler şeklinde açıklandı. Konuta paylı mülkiyet halinde malik olan kişiler ise hisseleri oranında vergi ödemesi yapıyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor. 

Evinizin değeri bu rakamları aşıyorsa aman dikkat! Değerli Konut Vergisi nde son ödeme günü 31 Ağustos! 

SON ÖDEME GÜNÜ 31 AĞUSTOS 

Değerli Konut Vergisi için şubatta beyanname veriliyor ve ilk taksit ödemesi aynı ayda yapılıyor. Peşin ödeme yapmayanlar ikinci taksit ödemesini Ağustos ayında yapılıyor. İkinci taksit ödemesinin son günü 31 Ağustos. Ödeme yapılmaması halinde gecikme faizi işliyor. 

Değerli konut vergisi mükellefiyeti; meskenin rayiç değerinin belirtilen tutarı aştığı tarihi, vergi değerini tadil eden nedenlerin oluşması durumunda, bu değişikliklerin vuku bulduğu tarihi, muafiyetin düştüğü tarihi izleyen yıl itibarıyla başlıyor. 

Rayiç değerler son olarak 2022- 2025 arası için tespit edildi. Yeni değerlere göre, konutunun rayiç değeri söz konusu vergi değerine ulaşanlar, 2022-2025 arasında beyanname vererek, vergi ödemesi yapacak.

Değerli Konut Vergisi ödemeleri, taşınmazın yer aldığı il ve ilçelerdeki vergi dairelerine gerçekleştiriliyor. 

DKV’de vergi, yıllık şekilde tahakkuk ettiriliyor. Örneğin ilk taksiti şubatta ödediniz ve konutunuzu Nisan'da sattınız. Ağustos'ta ödenecek taksiti de sizin ödemeniz gerekiyor. 

Evinizin değeri bu rakamları aşıyorsa aman dikkat! Değerli Konut Vergisi nde son ödeme günü 31 Ağustos! 

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NE KADAR 2023?

TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Müdürü Berk Ünsal, belediyede kayıtlı rayiç değerlerle taşınmazların piyasa değerleri arasında kayda değer farklılıklar olduğuna dikkat çekerek, "Bunu destekleyecek şekilde, 500 metrekare arsa payı ve üzerinde 300 metrekare yapı olan örnek bir taşınmazın belediye emlak rayiç değeri güncel durumda yaklaşık 2 milyon 570 bin TL olarak görülürken piyasa değerinin 20 milyon TL olduğunu çalışmalarımızdan biliyoruz. Bu hesapta da görüldüğü üzere belediye emlak rayiç değerine göre örnek taşınmaz için Değerli Konut Vergisi ödenmesi zorunlu değilken piyasa değerine göre ise yaklaşık 45 bin TL vergi ödemesi gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

Belediye emlak rayiç bedellerinde konut birim maliyetinin lüks konutlarda dahi betonarme binalarda 3 bin 800 TL/ metrekare seviyesinde olduğuna vurgu yapan Ünsal, konuya ilişkin açıklamasını şu ifadeleri kullanarak tamamladı: 

"Bodrum’da Çarşı’da arsa rayici 11 bin TL/metrekare düzeyinde olduğunu, İstanbul-Bebek’te 30 bin TL/metrekare düzeyinden parsel bazlı 73 bin TL/metrekareye kadar yükseldiğini, Büyükdere Caddesi’nde ise 58 bin TL/metrekare seviyesinden parsel bazlı 86 bin TL/metrekarelere yükseldiğini görüyoruz. İzmir’de Gül Sokak’ta 25 bin TL/metrekare iken, Kordon’da 33 bin TL/metrekare düzeyine yükseliyor. 50 metrekare arsa payı olan bir dairenin en yüksek değerli caddelerde bile DKV’ye girmeme ihtimalini bu veriler gösteriyor. Bu durum, her ne kadar piyasada 10 milyon TL üzeri çok sayıda konut olsa da DKV dediğimizde villaların ve yalıların ön plana çıkmasına neden oluyor."

Deprem korkusu konutta talebi villalara kaydırdı! Ev alacaklar deprem riskinin az olduğu yerleri seçiyor! 

FED faizi artırdı dolar düştü! İşte son dakika dolar alış satış fiyatı...

Emekliler acil bakın! 2023 emekli maaş zammında son dakika! Emekli maaş zamları yeniden değerlendirilecek!


Geri Dön