29 / 04 / 2024

Evlatlığın mirasçılık durumu!

Evlatlığın mirasçılık durumu!

Mirasbırakanın vefatı halinde terekedeki intikale uygun olan özel hukuk ilişkileri Medeni Kanun Kanun gereğince otomatik olarak mirasçılara geçiyor. Peki evlatlığın mirasçılık durumu nedir? İşte yanıtı..



Evlatlığın mirasçılık durumu!

Mirasbırakanın vefatı halinde terekedeki intikale uygun olan özel hukuk ilişkileri Medeni Kanun Kanun gereğince otomatik olarak mirasçılara geçiyor. Doğrudan doğruya Kanun’dan doğan miras hakkına sahip olan mirasçılar, aşağıda sıralanıyor:


1. Mirasbırakanın hısımları:

a) Kan hısımları 

b) Evlatlığı ve altsoyu 

2. Mirasbırakanın Eşi 

3. Devlet 


Türk Medeni Kanununda yer alan esaslara göre; Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, yukarıda da görüldüğü üzere onun altsoyu oluyor. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar.


Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır. Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


Evlatlığın Mirasçılığı..

Evlatlık ve altsoyu, evlat edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Medeni Kanun madde 500 gereğince evlatlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. 


Ancak evlat edinen ve hısımları, evlatlığa mirasçı olmazlar.


Ana ve baba..

Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar. Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.


Büyük ana ve büyük baba..

Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, büyük ana ve büyük babalarıdır. Bunlar, eşit olarak mirasçıdırlar.


Mirasbırakandan önce ölmüş olan büyük ana ve büyük babaların yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır. Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babalardan biri altsoyu bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşse, ona düşen pay aynı taraftaki mirasçılara kalır.


Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babaların ikisi de altsoyları bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşlerse, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.


Sağ kalan eş varsa, büyük ana ve büyük babalardan birinin mirasbırakandan önce ölmüş olması hâlinde, payı kendi çocuğuna; çocuğu yoksa o taraftaki büyük ana ve büyük babaya; bir taraftaki büyük ana ve büyük babanın her ikisinin de ölmüş olmaları hâlinde onların payları diğer tarafa geçer.


Boşanan eş miras alır mı?


Geri Dön