05 / 05 / 2024

Evlerimiz saatli bomba gibi! Aman dikkat, bu önlemleri almayan yandı!

Evlerimiz saatli bomba gibi! Aman dikkat, bu önlemleri almayan yandı!

Evlerimizde hem bizleri hem de temizlik, çocuk veya yaşlı bakımı gibi işlerde destek olan çalışanlarımızı bekleyen risklerin farkında mıyız? İş sağlığı ve güvenlik uzmanlarına göre, çoğumuz bunun bilincinde değiliz ama gerekli önlemleri almamanın cezası olduğunu da unutmayalım!



İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı, TÜGİAD Başkan Yardımcısı Şebnem Akman Balta, fabrikaların, şantiyelerin ve şirketlerin iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili kurallara uymasına rağmen ev temizliği, yaşlı ve çocuk bakımı gibi işlerde çalışanlar için yeterli önlemler alınmadığını ileri sürdü.

Balta’ya göre, yüksekten düşme, yanıklar, zehirlenmeler, yaralanmalar ve elektrik çarpması gibi birçok kaza olasılığı yüzünden evler de en az şantiyeler ve fabrikalar kadar riskler ile dolu.

Evlerimiz saatli bomba gibi! Aman dikkat, bu önlemleri almayan yandı!

İş yerlerinde çeşitli denetimlerin yapılmasına rağmen evlerde alınan önlemlerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Balta, “Evlerde hasta, engelli, yaşlı veya çocuk bakımı, temizlik işleri, yemek, çamaşır veya bahçe bakımı işlerinde çalışanlara yönelik önlemler maalesef çok yetersiz. Oysa evlerde bir sürü risk taşıyor. Yanık, zehirlenme, yüksekten düşme veya yaralanma gibi birçok kazayla karşılaşma olasılığı var. Bu nedenle gerekli önlemlerin alınması şart” diye konuştu.

TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNLU

Bu konuda kanuna göre alınması gereken önlemlere işaret eden Balta, araç ve gereçlerin eksiksiz olması gerektiği gibi çalışanların da iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uyma yükümlülüğü bulunduğunu ifade etti. İşverenin gerekli önlemleri almaması halinde maddi ve manevi tazminat ödemekle yükümlü olduğuna değinen Balta, “Tedavi giderleri, gelir kaybı, çalışma gücünün azalması veya kaybolmasından doğan zararların ödenmesinin yanı sıra işçi eğer vefat ederse cenaze giderleri, Destekten Yoksun Kalma Tazminatı gibi yükümlülükler de sözkonusu” dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön