17 / 05 / 2024

Eylül 2021'de İstanbul'da konut metrekare fiyatı 15 gram altına denkti! Şu an 22,4 gram altın oldu!

Eylül 2021'de İstanbul'da konut metrekare fiyatı 15 gram altına denkti! Şu an 22,4 gram altın oldu!

Konut fiyatlarındaki son dakika gelişmeleri merak ediliyor. Yatırımcılar ve ev alacaklar fiyatların düşüp düşmeyeceğini araştırıyor. Peki konut fiyatları dolar ve altın bazında ne durumda? 



Ekonomimcom köşe yazarı H. Bader Arslan, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını kaleme aldı. Son zamanlarda konut fiyatları ile ilgili açıklanan resmi veriler yakından takip ediliyor, konut piyasasının nabzı da sık sık ölçülüyor.

H. Bader Arslan, "Konut fiyatları reel olarak düşüyor, peki dolar ve altın bazında fiyatlar ne durumda?" başlıklı yazısında; Şubat'ta konut fiyat endeksinin aylık bazda yüzde 2,2, yıllık bazda yüzde 58,3 arttığına, bunun son 27 ayın en yavaş artışı olarak kaydedildiğine dikkat çekti. 

Arslan, "Konut fiyat endeksi 2022 Eylül'den yüzde 189 artış ile şimdiye kadarki en yüksek yıllık artış hızına ulaşmıştı. Endeks 17 aydır hız kaybetmekle beraber yükselmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

Eylül 2021 de İstanbul da konut metrekare fiyatı 15 gram altına denkti! Şu an 22,4 gram altın oldu!

Konutta fiyatlar reel olarak yıllık bazda yüzde 5,1 düşüş gösteriyor. H. Bader Arslan, enflasyonda yaşanan artışın ve TL bazlı alternatif yatırım araçlarının gözden düşmesinin etkisiyle gayrimenkul alımı bir yatırım aracı şekline geldiğinin ve fiyatlarda hızlı artışlar olduğunun altını çizdi. 

Arslan, "Faizlerin yükselmeye başlaması ve konut fiyatlarının ulaşılamaz kadar yükselmiş olması nedeniyle, bir süredir fiyatlar artmayı sürdürmesine rağmen, artış hızı enflasyonun altında seyrediyor" dedi ve konut fiyatlarındaki aylık artış oranının son aylarda 2020 yılındaki seviyelerine kadar düştüğünü söyledi. 

Arslan, bundan sonraki aylarda da aylık yükselişlerin sınırlı kalmasının beklenebileceğine dikkat çekti. 

Eylül 2021 de İstanbul da konut metrekare fiyatı 15 gram altına denkti! Şu an 22,4 gram altın oldu!

DOLAR BAZINDA FİYATLAR 10 AYDA DÜŞTÜ

2021 yılının sonunda başlayan sürreel faiz politikasından hemen önce İstanbul’da konut fiyatı metrekare başında 850 ABD doları iken Türkiye genelinde 570 dolar seviyesinde seyrediyordu. 2023 Mayıs'a gelindiğinde İstanbul’da metrekare fiyatı 1800 dolar, Türkiye genelinde ise 1200 dolara yükseldi. 

Yani 20 ay içinde fiyatlarda dolar bazında yüzde 110 artış olduğuna dikkat çeken H. Bader Arslan, "Mayıstan 2024 Şubat’ına kadar geçen 10 aylık sürede ise fiyatlar İstanbul’da 1475 dolara, Türkiye’de 1020 dolara geriledi. Bu gerilemeye rağmen, henüz Eylül 2021 seviyesinin çok üzerindeyiz" ifadelerini kullandı. 

Altın bazında aynı kıyaslama yapıldığında ise 2021 Eylül'de faiz indirimleri başlamadan önce metrekare fiyatı İstanbul’da 15 gram altına, Türkiye genelinde ise 10 gram altına denk gelecek seviyedeydi. 

2023 Mart'a bakıldığında ise altın bazında fiyatlar zirveye ulaştı. Arslan, bu konuyu "İstanbul için 28 grama, Türkiye geneli için ise 18 grama ulaştı. Bu yılın Şubat verilerine göre ise İstanbul’da 22,4 gram, Türkiye geneli için 15,5 gram seviyesindeyiz" diyerek açıkladı. 

Eylül 2021 de İstanbul da konut metrekare fiyatı 15 gram altına denkti! Şu an 22,4 gram altın oldu!

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRDİĞİNDE KONUT FİYATLARI ARTACAK

H. Bader Arslan, TL bazında fiyatların bir süre daha enflasyonun altında artmayı sürdüreceğini dile getirdi ve "Başka ifadeyle, reel olarak TL bazında gerileme gündemde olmayı sürdürecek. Enflasyonun düşüşe geçmesi ve sonrasında TCMB’nin faiz oranlarında indirime başlaması ile beraber konut fiyatlarında yeniden hareketlenme başlayacaktır" açıklamasında bulundu.    

Arslan, TL’nin reel olarak değerlenmesine yönelik bir para politikası sürecinde olunması sebebiyle  döviz bazında konut fiyatlarında gerileme olmasının düşük bir ihtimal olduğunu vurguladı. 

Arslan, söz konusu yazısını "Fakat, altın bazında aynı şeyin söylenmesi, ons fiyatının ne olacağı konusu biraz daha belirsiz olduğu için, zor. Piyasanın genelinde ons altın fiyatında bir süredir devam eden yükselişin süreceği öngörülyüor. Bu gerçekleşirse, gram altın bazında konut fiyatının biraz daha gerilemesi mümkün olabilir" diyerek tamamladı.                    

Tapuda yeni dönem başlıyor! Değer artışı kazancı nasıl hesaplanır? 10 soru ve cevapta merak edilen detaylar...

Tebernüş Kireçci vatandaşa sordu! Ev sahibi ve kiracı barışı nasıl sağlanır?  

Bir evin değeri nasıl hesaplanır? Uzman isim konut piyasasındaki gerçeği gün yüzüne çıkardı!


Geri Dön