01 / 05 / 2024

Eymir Gölü SİT değişikliği meclis gündemine taşındı!

Eymir Gölü SİT değişikliği meclis gündemine taşındı!

CHP Ankara Millitvekili Levent Gök, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce' ye, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ise İçişleri Bakanı Efkan Ala' ya değişikliği sordu...



SIT değişikliği Meclis gündeminde Eymir Gölü'nün bulunduğu alanın SİT statüsünün değiştirildiği iddiaları soru önergeleriyle TBMM gündemine taşındı. CHP  Ankara  Millitvekili Levent Gök, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ise İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya değişikliği sordu. 

Bakan Güllüce'nin yanıtlamasıyla istemiyle TBMM Başkanlığına soru önrgesi veren Gök, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ODTÜ arasında tartışma yaratan Eymir Gölü'nün SİT statüsünün değiştirildiği ve plan değişikliğiyle Ankara'nın önemli yeşil alanları arasında yer alan Eymir'de turizm işletmeciliğinin önünün açılmakta olduğunu hatırlattı. Gök, şu soruları yöneltti: "Doğru mu?" "Doğal SİT alanı ve sulak alan statüsünde olan Eymir Gölü'nün çevresinin bazı bölümlerinde SİT derecesinin düşürüldüğü doğru mudur? Bunun nedeni, uzmanlarca ifade edildiği üzere, gölün bir bölümünde 'turizm belgeli işletmeciliğin' önünü açmak mıdır? 

Eymir'le ilgili Plan Değişikliğinin 20 Mayıs 2014 tarihinde askıya isimsiz olarak çıkarıldığı, oysa "ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı" adıyla askıya çıkarılması gerektiği iddiası doğru mudur? 

Plan Değişikliğinin doğru isimle askıya çıkarılmayışımn nedeni olarak ileri sürülen, değişikliği dikkatlerden kaçırarak itirazları önlemek iddiası doğru mudur? 

Alanın 2. Derece SİT alanına çevrilmesinin yapılaşma anlamına gelmediğini söylemek mümkün müdür? İlgili 2. 

Derece Doğal SİT Alanı Yönetmeliğindeki "Bu alanlarda turizm, yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesislerle hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilemez" ibaresi tersinden okunduğunda, bu alanların tamamının turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesislere açılacağı anlaşıldığına göre, böyle ifade edilmesi neden amaçlanmıştır? Bu tasarımların ODTÜ içinden bir yol geçirerek süreceği iddiası doğru mudur? Böylesi riskli tasarımlarda yanlışa düşmemek için Mimarlar Odası ve Çevre Mühendisleri Odası başta olmak üzere ilgili tüm sivil toplum kuruluşları ile üniversitelerle birlikte çalışmalar yapılması, projeler üretilmesinden neden kaçmılmaktadır? 

"Hangi çevrelere rant yaratılacak?" Nazlıaka da Bakan Ala'nm yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "Eymir Gölü doğal SİT alanıdır. Başkentin korunması gereken eşsiz güzelliklerinden ve doğal değerlerinden biridir. Eymir Gölü'nün çevresinin bazı bölümlerinin SİT derecesi düşürüldüğü ve gölün bir bölümünde 'turizm belgeli işletmeciliğin' önü açıldığı haberleri basma yansımıştır. Büyükşehir Belediyesi ile ODTÜ arasında tartışma yaratan Eymir Gölü'nün 2. Derece Doğal SİT'e çevrilmesi bölgeyi yapılaşmaya açacaktır. Turizm yatırımı adı altında başlayan yapılaşma Ankara'nın önemli su havzalarından ve doğal güzelliklerinden biri olan Eymir Gölü'nün talan edilmesiyle sonuçlanacaktır" denildi. Önergede, şu sorular yöneltildi: "Eymir Golüyle ilgili plan değişikliği neden isimsiz olarak askıya çıkartılmıştır? Yapılan hukuksuzluk kamuoyundan kaçırılmaya mı çalışılmıştır? Eymir Gölü'nün yapılaşmaya açılmasının yaratacağı doğal tahribatın boyutu ne olacaktır? 

Yapılan bu plan değişirliği ile kimlere ve hangi çevrelere rant yaratılacaktır? Ankara'nın bugünü ve geleceği için Eymir Gölü'nü yok edecek olan bu hukuk ve vicdan dışı uygulamayı durdurmak için nasıl bir girişimde bulunacaksınız?" 


Milliyet Ankara


Geri Dön