01 / 05 / 2024

Eymir Gölü yanına inşa edilecek otelim ÇED toplantısı yapıldı!

Eymir Gölü yanına inşa edilecek otelim ÇED toplantısı yapıldı!

Eymir Gölü'ne 150 metre uzaklıkta yapılması planlanan 'diplomatik otel' projesi için ilk 'halkın katılımı toplantısı' Mühye Köyü köy kahvehanesinde düzenlendi..



Eymir Gölü'ne 150 metre uzaklıkta yapılması planlanan 'diplomatik otel' projesi için ilk 'halkın katılımı toplantısı' Mühye Köyü köy kahvehanesinde düzenlendi Ankara'nın önemli doğal alanlarından olan Eymir Gölü çevresine yapılması planlanan 'diplomatik otel' için 24 Ekim'de ÇED (Çevresel Etik Değerlendirme) Raporu hazırlanma süreei başlatılmıştı. Bu sürece bağlı olarak gerçekleştirilmesi gerekilen halkın katılım toplantısı ilk kez 7 Ocak'ta Mühye Köyü köy kahvehanesinde düzenlendi. 


Ankaralıların şehir merkezinden kaldırılan otobüslerle ulaşımı sağlanan toplantıya; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, otel projesini planlayan firma yetkilileri, meslek odaları, ODTÜ Mezunlar Derneği, Başkent Dayanışması ve Mühye Köyü sakinleri katıldı. 


İlk kez gerçekleştirilen halkın katılımı toplantısında taraflar düşüncelerini paylaştı. Projenin ÇED sunumuyla başlayan toplantıda,  Ankara  Valiliği Çevre ve Şehircilik îl Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Adem Kaıacifve otel projesini planlayan Ütopik Rekreasyon Yatırımlar A.Ş. temsilcisi Harun Yıldırım katılımcıların düşüncelerini dinleyerek soruları cevaplandırmaya çalıştı. Mimarlar Odası Ankara Şube başkanı Tezcan Karakuş Candan insanların sağlıklı bir çevrede yaşaması gerektiğini vurgulayarak "İnsanın ayağının toprağa basması ve doğayla iç içe olması adına çevresel etki değerlendirmesi ile birlikte sağlık etki değerlendirmesi araştırması yaptınız mı? Yaptığınız ÇED raporunda bu etkileri göremiyoruz" ifadelerini kullandı. 


Komisyonda ODTÜ yok Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu Eymir Gölü'nün bütün Ankara'yı ilgilendirmesine rağmen toplantının Ankaralıların gelemeyeceği bir bölgede yapılmasını eleştirerek sözlerine şöyle devam etti; "ÇED raporunu inceleyecek komisyonda ODTÜ yoktur, komisyonda yer alması gereken meslek odaları yoktur. II Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ruhsatı etkileyen projeler alınmadan bu şirket nasıl gidip kat irtifakı tapusunu alıyor?." Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan ise; "Mühye Köyü'nün insanlarının sorunları diplomatik otelle çözülmeyecek. 1. Derece doğal sit alanının dibinde olan bir alana diplomatik otel yapılmak isteniyor. 1/5000 ölçekli plana bağlı olan 1/1000 ölçekli plan şu an yapılan plana uygun değildir. Alan ağaçlandırılması gereken alandır, yapılaşmanın artmasına dikkat etmek gerekiyor" dedi.

 

'ÇED toplantısı hukuksuz' 

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Deniz Kimyon fikirlerini ifade ederek "Alanda üst ölçekli planlar iptal edilmiştir, ÇED toplantısı bile hukuksuzdur" dedi. Söz alan Mühye Köyü sakinleri ise çevreye zarar verecek bir "diplomatik otel' istemediklerini belirtti. Otel hakkında detaylı bigise sahip olmayan sakinler "Otelde arıtma sistemi var mı? Otel bölgede yaşayan kuş, bitki ve böcek türleri için tehdit oluşturacak mı? Yapılaşma devam edecek mi? Burada oturan insanlar buradan sürülecek mi? ÇED yönetmeliği değişmeden başvurusu yapılan diplomatik otel için ÇED süresinde 2013 yönetmeliğine mi? Yeni çıkan 2014 yönetmeliğine mi tabii olacaklar?" sorularını yöneltti. 


Sorulara cevap veremeyen firma yetkilisi "Nihai ÇED raporunda görüşleriniz, önerileriniz dikkate alınacak, sorularınız cevap bulacaktır" demekle yetindi. Sorularına cevap alamadıklarını belirten oda temsilcileri de Yıldırım'a tepki gösterdi. Toplantı sonunda Karacif; sunulan önerilerin, çekincelerin ve soruların dikkate alınarak ona göre bir nihai rapor oluşturulacağını belirtti ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığında yapılacak inceleme ve değerlendirme toplantısına odaların yanı sıra, çevre derneklerinin de dahil edileceği kararı alındı. 


'Göller kamu malıdır' 

Melih Gökçek ise dün 17 radyonun ortak yayınına katılarak Eymir'in ODTÜ'den alınarak belediyeye verilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. ODTÜ'nün Eymir'i kendi malı gibi gördüğünü savunan Gökçek; "Göller kamu malıdır. Dolayısıyla buranın da halka açılması lazım. Yeni ODTÜ planında DOP payı kamuya kalacağı için Konya Yolu'na inerken sol taraf yani, Eymir tarafı çevre Koruma Kurulu'na kaldı. ODTÜ'nün mülkü değil, bitti o iş, kesinlikle halka açılacak. Biz ODTÜ'yü her şartlarda halka açmaya kararlıyız, Ankara halkının ortak malı olacak" dedi. Daha önce de bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gökçek Eymir'in halkın kullanımına açılacağı tarihi 2015 olarak göstermişti. Bu karara birçok sivil toplum kuruluşu karşı çıkmış ve Eymir Gölü'nün yapılaşmaya açılacağını yorumları yapılmıştı. 


Yurt


Geri Dön