27 / 04 / 2024

EYT ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların cevabı bu haberde! Okumadan geçmeyin!

EYT ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların cevabı bu haberde! Okumadan geçmeyin!

Milliyet gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Cem Kılıç, 16 Ocak 2023 tarihli yazısında EYT ile ilgili akla takılan tüm soruları cevapladı.



Prof. Dr. Kılıç, EYT ile ilgili kafasında soru işaretleri bulunan vatandaşların sorunlarını çözmek için soru-cevap şeklinde bir yazı yayımladı.

EYT ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların cevabı bu haberde! Okumadan geçmeyin!

E-devlet uygulaması üzerinden yapılan emeklilik başvurusunda ‘Bakmakla yükümlü olduğu kişi/kişiler’ için veri giriş hanesi bulunmuyor. Emeklilik maaşını artırmada yeri olan bu kriter artık başvuruda gözetilmiyor mu? ‘Elden başvuru daha mı sağlıklı olur?’ düşüncesiyle bulunduğum ilçedeki SGK’ya gittiğimde, elden başvuru formunda da bunun için ayrılmış yer bulunmadığını söylediler. Tahsis Talep Formu artık kullanılmıyor olabilir mi? Nasıl hareket etmeliyim?

Bir kişiye maaş bağlanırken maaşın belirlenen alt sınırın altında kalması halinde (2000-2008 dönemi için) aylık alt sınıra tamamlanır. Maaş alt sınırı belirlenirken de ortalama maaşın kazancın yüzde 35’inden az olmaması gerekir. Öte yandan emekli olacak bireyin maaş talep ettiği tarihte bakmakla yükümlü olduğu eşi ya da çocuğu varsa bu oran yüzde 40 olarak uygulanır. Dolayısıyla maaş talep edilirken bu bilginin SGK tarafından bilinmesi gerekir. Ama SGK son dönemde bu bilgiyi formda emekli olacak bireyin beyanı olarak değil, sistemden elektronik olarak alıyor ve maaş hesabında dikkate alıyor. Bu yüzden bu bilgiyi SGK’ya iletmeseniz de alt sınır maaşı hesabında bu bilgi dikkate alınarak hesaplama yapılıyor. Dolayısıyla bu kontrol yapılarak maaş bağlandığında eksik bir hesap yapılması söz konusu değil.

İŞTE KILIÇ’IN YAZISININ TAMAMI:


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön