11 / 05 / 2024

EYT’de beklenmedik formül! EYT çalışması ne zaman bitecek? İşte detaylar!

EYT’de beklenmedik formül! EYT çalışması ne zaman bitecek? İşte detaylar!

EYT hakkında son durum ne? EYT çalışmaları ne zaman bitecek? EYT'deki sürpriz formüller ortaya çıkmaya başladı. İşte detaylar!



EYT’DE SON DURUM NE?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmaları yürütmek için bir ekip kurdu. Birkaç alternatif ve önerinin değerlendirildiği çalışma kapsamında sendikalarla diyalog halinde kalacak. Şimdiye kadar resmi olarak üzerinde kararlaştırılmış net bir formül oluşmadı. Ama üzerinde gelen talepler ve dünyadaki örnekler üzerinden bazı formüllerin olabileceği üzerinde duruluyor.

EYT üzerinde tartışılan bazı formülller ortaya çıktı. 15 yıl çalışma süresi 3600 prim gününü dolduranlarda ve 8 Eylül 1999 öncesi sigortası olanlarda emeklilik için yaş şartı aranmaması öncelikli talepler arasında yer alıyor. Bu formüle göre 6,5 milyon kişi düzenlemeden yararlanabilecek.

Erkeklerde de 25 yıl ve 9 bin prim, kadınlarda da 20 yıl ve 7 bin 200 primin tamamlanması durumunda yaş şartına bakılmaksızın emeklilik formülü oluşturulacak.

EYT’DE DİKKAT ÇEKEN FORMÜL!

Eylül 1999 yılında çıkan yasa kapsamında emeklilik yaşını doldurmak için beklenen sürenin yarı yarıya azaltılması ve yüzde 2 maaş kesinti ile erken emeklilik formülü de değerlendirilen başlıklardan biridir.

Bu duruma örnek özellikle orta Avrupa ülkelerinde birey 67 yaşında emekli olması gerekirken 63 yaşında emekli olma talebinde bulunabiliyor. Burada da maaşında belli bir kesinti yapılarak emekli aylığı bağlanılıyor. Merakla beklenen EYT’de buna benzer bir planlama söz konusu olabilir.

EYT ÇALIŞMASI NE ZAMAN BİTECEK?

Alternatiflerin tek tek maliyetleri ile birlikte değerlendirilip bir karara varılacak. Düzenlemenin yıl sonunda veya en geç Ocak 2023 yılında Meclis'e gelmesi bekleniyor.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 yılından önce olanlar, EYT'li olarak tanımlanıyor.

İkinci el araba alacaklar dikkat! Kimse bunu beklemiyordu!

Öğrencilere asgari ücret tutarında burs imkanı! İşte detaylar!

İki asgari ücret ödenecek! Her ay hesaplarda! İşte detaylar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön