28 / 04 / 2024

EYT’de çarpıcı iddia! Kadınlara 20 yıl erkeklere 25 yıl koşulu

EYT’de çarpıcı iddia! Kadınlara 20 yıl erkeklere 25 yıl koşulu

Milyonlarca EYT’li kişinin beklemiş olduğu düzenlemede ayrıntılar tek tek belli oluyor. Peki EYT’li kişilerde 20 ve 25 yıl koşulu ne oluyor? İşte detaylar…



Milyonlarca vatandaşın büyük bir merak ile uzun süredir beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin kararlarının açıklanmasına çok az bir süre kaldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca vatandaşın beklemiş olduğu emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona yaklaşıldığını ifade etmişti.

Sabah'ın yapmış olduğu habere göre yasal düzenleme ile birlikte 8 Eylül 1999 gününden önce başlayanlardan 20 senesini dolduran kadınlar, 25 senesini dolduran erkekler yaş koşulu şart koşulmadan emekli olabilecek ve prime dayalı bir sistem oluşacak. Kriterleri tamamlayacak olan kişiler de kademeli şekilde emekli olacak.

Hizmet dökümünde son 2 bin 520 gün hangi statüden (Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı) belirleyici kriter olacak. EYT belirlenirken de çeşitli kurumlardan sigortalı çalışan kişiler de değerlendirmeye alınıyor. Örnek olarak da düzenleme işe başlangıç tarihi 1999 yılı öncesi banka sandıklarında olanları da içine alacak.

Bağ-Kur kapsamı dahilinde de işyeri açıp, şirket ortağı olup, primlerini ise yatırmadığı için dondurulan günler yeniden elde edilebilecek. Geçmiş günlerini ihya edecek olan kişiler, ihtiyaçları olan prim gün sayısı kadar da asgari ücret üzerinden ödeme yaparak prim saydırabilecek.

EYT’de çarpıcı iddia! Kadınlara 20 yıl erkeklere 25 yıl koşulu


Geri Dön