17 / 05 / 2024

EYT’de hiç bilinmeyen maaş detayı! Rakamlar belli oldu

EYT’de hiç bilinmeyen maaş detayı! Rakamlar belli oldu

Milyonlarca kişinin sonu olan EYT’li memurların mağduriyeti nasıl giderilecek? 7200 ve 9000 gün prim düzenlemesi kesin çözüm olacak mı? İşte detaylar…



Memurlardan 8 Eylül 1999 günü öncesi göreve başlayan vatandaşlar, sosyal güvenlik reformu adı bütününde bu tarihte yürürlüğe konulan 4447 sayılı yasa ile emekli olacağı tarih, 23 Mayıs 2002 tarihi itibarı ile olan prim ödeme gün sayısına bağlı olarak 2 ile 17 sene arasında uzatıldı. EYT’li (emeklilikte yaşa takılanlar) olarak da isimlendirilen bu memurlar senelerdir mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmekteler. Yasa tasarısı henüz paylaşılmadığından belirsizlikler hala mevcut. Bu da spekülasyonlara sebep oluyor.

EYT’Lİ MEMURLAR ESKİ KANUN HÜKÜMLERİNE TABİ TUTULABİLİR

Posta’dan Ekrem Sarısu’nun haberine göre; EYT’li memurların mağduriyetinin giderilmesi istenmekteyse yapılması gereken 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konmuş olan 4447 sayılı yasa ile getirilen ve bu tarihte memur olarak görevde bulunan emeklilik tarihini 17 seneye kadar uzatan düzenlemelerin uygulamasından vazgeçilerek eski kanun hükümlerine göre emekli olmuş olmasına olanak sağlanmalı. Yani 8 Eylül 1999 gününden önce memur olanların 5434 sayılı kanun hükümleri olan;

Kadın 20 tam sene fiili hizmet süresi (7200 gün), erkek 25 tam sene fiili hizmet süresi (9000 gün) şartlarıyla, 10 sene (3600 gün) fiili hizmet süresi ve 60 yaş şartları ile emekli olmalarına imkan verilmeli.  EYT’li memurların da istediği zaten bu. Yaş haddi göz önüne alınmadan eski kanunun aradığı kriterleri sağlayanların emekli edilmelerine olanak sağlanarak, mağduriyetlerinin giderilmesini istemekteler.

9000 GÜN VE 7200 GÜN PRİM SÖYLENTİSİ

EYT yasa tasarısının Aralık 2022 yılında bitirilerek TBMM’ye sunulacağı açıklanmış olsa da henüz ortada kamuoyu ile paylaşılan bir yasa tasarısı olmadığı için pek çok senaryo dillendiriliyor. Bu senaryolar sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, masada tek formülün olduğunu açıkladı.

Bakanın bu açıklamasının ardından bu kez de EYT yasası ile 9000 gün prim ödeyen erkekler ile 7200 gün prim ödeyen kadınların emekli edileceği iddiası da yayılmaya başladı. Peki böyle bir EYT yasası çıkartılabilir mi? Çıkartılır ise hangi sigortalıya yarar, hangisine yaramaz?

 EYT’de hiç bilinmeyen maaş detayı! Rakamlar belli oldu


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön