02 / 05 / 2024

EYT'de prime takıldıysanız bir çare daha var! Bu yöntem hiç aklınıza gelmemiş olabilir!

EYT'de prime takıldıysanız bir çare daha var! Bu yöntem hiç aklınıza gelmemiş olabilir!

EYT’den emekli olmayı bekleyen milyonlarca kişinin hayallerine ulaşmasına sayılı günler kalmışken bazılarının ise bugünlerde üzüntü yaşıyor. Yıl ya da prim günü eksiği nedeniyle kıl payı ile emeklilik fırsatını kaçıranlar, borçlanma yoluyla emeklilikten staj süresini prime saydırıp saydıramayacağına



 

Aslında EYT’den emekli olmak için çareler arayanlar için pek bilinmeyen bir yol daha var. Peki doğum ve askerlik borçlanması dışında EYT için prim günü tamamlamanın başka yolu var mı? İşte ayrıntılar…

PRİM FARKIYLA EMEKLİLİĞİ KAÇIRANLAR NE YAPABİLİR?

Meclise gelen EYT düzenlemesi, sayıları 2 milyon 250 bini bulanların bugünlerdeki en önemli gündemini oluşturuyor. EYT düzenlemesine girmek için çare arayanlar ise sigortalılıkla ve çalışma kanunlarıyla ilgili her şeyi adeta didik didik ediyor. Emekliliği prim farkıyla kaçıranlar ise büyük bir hayal kırıklığı içinde. Oysa sadece az bir süre ile emeklilik piyangosunu kaçıranlar için az bilinen bir yol daha var.

Türkiye’de sigortasız çalıştırma kanayan bir yara. Sigorta girişi olmasına rağmen primleri yatırılmayan pek çok kişi, emeklilikte yaşa takılanlar için getirilen düzenlemeden yararlanamıyor.

EYT de prime takıldıysanız bir çare daha var! Bu yöntem hiç aklınıza gelmemiş olabilir!

Pek çok emeklilik bekleyen kişiyi havalara uçuracak çözüm ise işin uzmanından geldi. İşte çözüm…

Belli bir süre prim eksiği olanlar ve borçlanma yapamayanlar için çözüm olabilecek bir yol daha var. Hizmet tespit davası, prim günü eksiği olanlar için bir fırsat olabilir.

TRT Haber’in haberine göre, sigorta girişi yapılmış olsa da, işveren tarafından primi yatırılmayanlar EYT düzenlemesinden faydalanamıyor ama bu durum için yargı yoluna gitmek mümkün. Peki bu nasıl olacak? Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, EYT düzenlemesinde belirtilen 08 Eylül 1999 tarihinden önce işe girişi yapılmış ancak primi yatırılmamış kişilerin işe girişleri olsa bile hiçbir günlerinin gözükmediğini belirterek, “Bu kişiler aslında EYT'li olmalarına rağmen, işe girişleri gözüktüğü halde günleri görünmediğinden dolayı, bu haliyle EYT'den yararlanamıyor.  Bu kişilerin acilen hizmet tespit davaları açması gerekiyor" bilgisini verdi.

HİZMET TESPİTİNDE BULUNMAK MÜMKÜN

Bu sorundan mağdur olan kişiler için çare hizmet tespit davası yoluna gitmek oluyor.  Bazı çalışanlar,  8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlamışsa da, işveren tarafından girişleri bu tarihten sonra yapılmış durumda. Onların da hizmet tespit davası açma şansı buluyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön