28 / 07 / 2024

EYT'de son viraja girildi! Kıdem tazminatı, borçlanma ve maaş hesabı peş peşe yapıldı! İşte o ayrıntılar...

EYT'de son viraja girildi! Kıdem tazminatı, borçlanma ve maaş hesabı peş peşe yapıldı! İşte o ayrıntılar...

EYT çerçevesinde emekli olacak bütün çalışanların kıdem tazminatı hakkı korunacak. Hem EYT'liler hem işverenler düzenleme ile ilgili merak içinde. İşte EYT düzenlemesi ile ilgili merak edilen sorular ve o soruların yanıtları...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


İşverene kıdem desteğinden hangi işletmeler yararlanabilecek? 

EYT'li olup da çalışmaya devam edenler için normal çalışanlarda olduğu gibi 5 puanlık sosyal güvenlik prim desteği sağlanacak. İşverenlere kıdem tazminatı ödeme konusunda Kredi Garanti Fonu aracılığıyla kredi desteğinde bulunulacakk. Burada işletme sınırlaması yok. İşyerinde EYT sebebiyle istifa edip ayrılan olması dikkate alınacak. 

Emeklilikte kıdem tazminatı almak için kaç sene çalışılması gerekiyor? 

Emeklilik dilekçesi verip istifa eden çalışanlar kıdem tazminatını mevcut çalışanlar gibi alabiliyor. Aynı işyerinde ya da aynı işverene bağlı işyerlerinde bir sene çalışma süresi olan kıdeme hak kazanıyor. 

EYT çerçevesinde emekli aylığına hak kazanan herkes kıdemini alma hakkı da elde edecek. Emekli olmak isteyenlerin öncelikle işyerinden istifa etmesi gerekli. Biriken ücretleri olması halinde yıllık izin gibi haklarını da alarak işten ayrılma imkanı sunuluyor.

EYT de son viraja girildi! Kıdem tazminatı, borçlanma ve maaş hesabı peş peşe yapıldı! İşte o ayrıntılar...

Çalışmaya devam edenler için süreç nasıl olacak? 

İşveren, emekli olan personelini bir sonraki ayın başı itibarıyla sigortalı şekilde işe alabiliyor. Çalışmaya devam edenlerin maaşlarında düşüş olmayacak. 

Kıdemin tamamı veya taksitle ödenmesi konusunda çalışan ve işveren arasında mutabakata varılması gerekli. Kıdem tazminatını almadan emekli olup çalışmaya devam edenler ayrılırken tazminat alabiliyor.

Gün boşluğu nedeniyle hizmet borçlanması olacak mı? 

EYT çerçevesinde 5000 günü dolmayan sigortalılar 5510 sayılı Kanunda olan sürelerin bulunması durumunda hizmet borçlanması yapabilir. 

Ücretsiz doğum, analık izni, eski Emekli Sandığı kapsamındakilerin aylıksız izin süreleri, avukatlık stajı, yedek astsubay okulunda geçen süreler bu çerçeveye dahil.

EYT de son viraja girildi! Kıdem tazminatı, borçlanma ve maaş hesabı peş peşe yapıldı! İşte o ayrıntılar...

Kıdem tazminatında bir üst tavan bulunuyor mu? 

Kıdem tazminatı üst tavanı asgari ücrete göre belirleniyor. Ocak ayı itibariyle yeni kıdem tazminatı tavanı üzerinden hesaplama gerçekleştirilecek. 

Bugün itibariyle bu tavan 15 bin 71 Türk Lirası. EYT çerçevesinde emeklilikte de bu geçerli sayılacak. Örneğin, 18 bin TL maaş alan birisi emekli olduğunda kıdemi 15 bin 371 TL üzerinden hesaplanacak. Yeni asgari ücret ile beraber, bu tavan da artacak. 

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? 

Kıdem tazminatı hesaplanırken son brüt maaş hesabındaki kazancın yanı sıra sene içinde ödenen tüm nakit paralar dikkate alınacak. İkramiye, yemek parası, kıyafet parası, görev tazminatı, kasa tazminatı gibi düzenli ödemeler brüt ücrete ilave edilecek. 

Fazla mesai, yıllık izin ücreti, doğum, evlenme yardımı kıdem tazminatına esas ücret kapsamına alınmıyor. İşçinin düzenli şekilde aldığı teşvik primi ve telif ödemeleri ise hesaplamada dikkate alınıyor. 

EYT de son viraja girildi! Kıdem tazminatı, borçlanma ve maaş hesabı peş peşe yapıldı! İşte o ayrıntılar...

Prime esas kazancın düşük gösterilmesi emekli aylığını düşürür mü? 

Kazanç düşük gösterilirse emekli aylığı düşük bağlanıyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 80. maddesi prime esas kazançlara nelerin dâhil edileceğini gösteriyor. Ücretle beraber, prim, ikramiye, bu nitelikteki diğer ödemeler dahil ediliyor. 

Bekçi olmak isteyenlere son dakika müjdesi! Yüksek maaşla bekçi olma fırsatını sakın kaçırmayın! Hemen bir bakın!

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası alanlar inanamadı! Hemen zamlı maaşlara bakın! Peş peşe hesaplandı!

Tapu ve Kadastro en az 10 bin TL maaşla personel alacak! Tam 25 şehirdeki bu iş fırsatını sakın kaçırmayın!


Geri Dön