17 / 05 / 2024

EYT’de yeni emeklilik ayrıntıları belli oldu! İlk müjde bir milyon çalışana geldi!

EYT’de yeni emeklilik ayrıntıları belli oldu! İlk müjde bir milyon çalışana geldi!

Yeni emeklilik sistemi için müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan vermişti. SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesiyle beraber ilk adım atılmış oldu. EYT yasasının ardından emeklilik hakkı elde edemeyen Bağ-Kur'lu ve SSK'Iı yurttaşlar ile aynı prim gün şartı ile emeklilik hakkı kazanacak.



KISMİ EMEKLİLİK İÇİN DE PRİM GÜNÜ DÜŞECEK

Primlerin eşitlenmesinin ardından Bağ-Kur'da 5400 gün olan kısmi emeklilik de SSK ile eşitlenerek 4500 güne inecek. Şu anda Bağ-Kur'lu yurttaşlar ve isteğe bağlı sigorta ödeyen kişilerin minimum 15 sene, yani 5400 gün prim ödemesi yapması gerekiyor. SSK'da ise kısmi emeklilik koşulları 25 sene ve 4500 gün şeklinde uygulanıyor.

Eşitlik sağlandığı zaman Bağ-Kur'lu yurttaşlar bakımından da kısmi emeklilik koşulları 25 sene 4500 güne düşecek. Bunun yanı sıra, iki kurumda da çalışanlar açısından son 3.5 yılda 1261 gün çalışma zorunluluğu da kalkacak.

EYT’de yeni emeklilik ayrıntıları belli oldu! İlk müjde bir milyon çalışana geldi!

Hali hazırda, bir Bağ-Kur'lunan SSK'dan emekli olabilmesi için son yedi senelik sigortalılık süresinde 3.5 yıl yani 1261 gün 4A (SSK) kapsamında çalışması gerekiyor.

İki kurum arasında prim farkı ortadan kalktığı zaman böyle bir zorunluluk da kalkacak. Sigortalı hangi kurumdan olursa olsun 7200 günü doldurduğu zaman emekli olabilecek.

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, EYT’den yararlanacak esnaf ve sanatkarların prim gün sayısının 7 bin 200'e düşürülmesiyle beraber norm birliğinin sağlandığını ifade etti.

ŞOK’ta çamaşır suyu 20,25 TL’ye, Pril 79,50 TL’ye, bulaşık makinesi tableti 56 TL’ye düştü!

BİM’de ne alırsan al indirimli! Yastık kılıfı 59 TL’ye, baskılı pike 125 TL’ye, yatak örtüsü 150 TL’ye düştü!

Enpara resmen para saçıyor! Herkesin hesabına geri ödemesiz 7.500 TL yatırıyor!


Geri Dön