07 / 05 / 2024

EYT'den emekli olacaklar dikkat! Yüzde 30 zam detayı

EYT'den emekli olacaklar dikkat! Yüzde 30 zam detayı

EYT ile ilgili merak edilen zam detayı netleşti. Uzman isim EYT'den emekli olacaklara alacakları zam oranını açıkladı.



SİGORTAM 17 YAŞINDA BAŞLADI EYT’DEN YARARLANABİLİR MİYİM? 
SORU: 1 Temmuz 1976 doğumluyum. 15 Haziran 1993 girişimle 127 gün primim var. O yıl 17 yaşındaydım. 1996’da askere gittim. Sonraki sigorta girişim 2005’te olup 4900 gün primim var. EYT’den yararlanabiliyor muyum? Murat HACIOĞLU

CEVAP: EYT yasa tasarısı henüz kamuoyuyla paylaşılmadığından esasları belli değil. Sadece EYT’lilerden yaş aranmayacağı açıklandı. 18 yaşından küçükken sigorta başlangıcı olanlar uzun vadeli sigorta kollarına prim ödemesi varsa, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılır. Ve emekli olma şartları başlangıç tarihine göre belirlenir.

Ancak 15 yıllık sigorta süresinin hesabında, başlangıç tarihi olarak 18 yaşın doldurulduğu tarih dikkate alınır. Şayet EYT yasasından sigortası 18 yaşından küçükken başlayanları kapsam dışında tutan sürpriz bir düzenleme çıkmazsa (ki çıkarsa da hukuki olmaz) EYT kapsamındasınız. 775 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5675 güne tamamlayacağınız tarihte EYT kapsamında emekli olabilirsiniz.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön