08 / 05 / 2024

EYT'liler dikkat! Hangi durumlarda bayram ikramiyesi alabilirsiniz? Hemen bu detaylara bakın!

EYT'liler dikkat! Hangi durumlarda bayram ikramiyesi alabilirsiniz? Hemen bu detaylara bakın!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanarak emekli olanların bir kısmı geçmişte memurluk yapıp sonra SSK veya BAĞ-KUR’a tabi çalışarak hizmet birleştirmesi yapanlardan meydana geliyor. Peki bu durumda emekli ikramiyesi alınabiliyor mu?  



Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na göre, SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi birden çok statüde çalışarak hizmet birleştirmesi suretiyle emekli olan vatandaşlara, emekli ikramiyesi ödenebilmesi için memuriyet görevinin 1475 Sayılı Eski İş Kanunu’ndaki kıdem tazminatına hak kazanma koşullarına uygun şekilde sona ermesi gerekli. 

Fakat, 5434 Sayılı Kanuna tabi milletvekilliği, belediye başkanlığı, yedek subaylık ve vekil öğretmenlik gibi belirli sürelerle sınırlı memurluğu olanlar, görev süreleri zorunlu olarak bittiği için bu sürelerine karşılık emekli ikramiyesi almaya hak kazanabiliyorlar. 

EYT liler dikkat! Hangi durumlarda bayram ikramiyesi alabilirsiniz? Hemen bu detaylara bakın!

KİMLER YEDEK SUBAYLIK İÇİN EMEKLİ İKRAMİYESİ ALABİLİYOR? 

Birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden emekli olanlara, Emekli Sandığı Kanunu çerçevesindeki hizmet süresinin yalnızca yedek subaylık hizmeti olması durumunda şartsız şekilde bu hizmet süresinin tam yılına karşılık emekli ikramiyesi verilir. 

Örneğin, SSK’lı çalışırken işten ayrılıp askerliğini fiili hizmet süresi zammı (FHSZ) dahil 15 ay süreyle yedek subay şeklinde yapan biri, sonra yeniden SSK’lı çalıştıktan sonra emekli olduğunda, 12 aylık yedek subay süresine karşılık emekli ikramiyesi alma hakkı elde eder. 

Diğer taraftan gerek yedek subaylık hizmetinden önce gerekse sonra memuriyetin olması durumunda yedek subaylık hizmeti diğer hizmet süreleri ile beraber değerlendirilerek emekli ikramiyesi verilip verilmeyeceği kararı alınır. Bu kişilerin emekli ikramiyesi hakkı olup olmadığı belirlenirken, memuriyet görevinin nasıl bittiği değerlendirilir.

Örneğin, 1 Temmuz 1980 – 30 Eylül 1981 tarihleri arasında fiili hizmet süresi zammı dahil 1 yıl 3 ay yedek subaylık yapan bir vatandaş, 1982-1984 yılları arasında 2 yıl SSK’lı, 1984-1990 arasında 5 yıl 10 ay memur, 1990 – 2003 arasında da SSK’lı, 2003-2013 arasında da 9  sene memur şeklinde çalışıp, 1990’da istifaen, 2013 senesinde de memuriyetine son verme ile ayrılmış olduğunda; memuriyetten çıkartılmış olması sebebiyle yedek subaylık ve diğer memuriyet dönemine ilişkin emekli ikramiyesi alamıyor. 

EYT liler dikkat! Hangi durumlarda bayram ikramiyesi alabilirsiniz? Hemen bu detaylara bakın!

EYT'liler dikkat! Hangi durumlarda bayram ikramiyesi alabilirsiniz? Hemen bu detaylara bakın!


Geri Dön