18 / 05 / 2024

EYT'liler dikkat! Yeni yıla girmeden hemen bunu yapın! Borçlanma tutarı artacak! 

EYT'liler dikkat! Yeni yıla girmeden hemen bunu yapın! Borçlanma tutarı artacak! 

Asgari ücrette yeni tarifeyle birlikte 1 Ocak 2023 itibarıyla doğum, yurtdışı ve askerlik borçlanmalarının maliyeti de yükselecek. İşte EYT'lileri ilgilendiren o ayrıntılar...



Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; asgari ücrette yeni tarifeyle birlikte 1 Ocak 2023 itibarıyla doğum, yurtdışı ve askerlik borçlanmalarının maliyeti de yükselecek. Sigorta başlangıcını, prim gün sayısını erkene çekerek erken emekli olacakların maliyet yükselişinden etkilenmemesi için 3 haftalık süre var. 

EYT çerçevesinde olup eksik primi olanlar, borçlanma amacıyla dilekçe vererek yasanın çıkmasını bekleyebilir. Yalnızca EYT'liler değil çalışanlar da borçlanarak emekliliklerini öne çekebiliyor.

EYT liler dikkat! Yeni yıla girmeden hemen bunu yapın! Borçlanma tutarı artacak! 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücret zammını belirlemek için yarın ikinci toplantısını gerçekleştirecek. Asgari ücret artışı yalnızca bu ücretle çalışanları değil bütün kamuoyunu yakından ilgilendiriyor.

Yeni asgari ücretle beraber Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan borçlanmalar başta olacak şekilde pek çok ödeme kaleminde de artış yaşanacak. Sigortalılar çalışmadıkları dönemle ilgili olan prim, hizmet sürelerini sonradan da borçlanabiliyor. 

EYT liler dikkat! Yeni yıla girmeden hemen bunu yapın! Borçlanma tutarı artacak! 

Çalışan kadınlar doğum, erkekler askerlik, doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık, avukatlık stajını yapanların staj süreleri, kısmi süreli çalışılan aylara ait eksik süreler için borçlanma yapılabiliyor. 

Borçlanma için ödenecek en düşük tutar asgari ücretin yüzde 32'si, en yüksek tutar da yüzde 32'sinin 7.5 katı kadar oluyor. Çalışanlar belirdikleri tutar üzerinden borçlanma yapabiliyor. 

EYT'LİLER DİLEKÇE SUNMALI 

EYT çerçevesinde olup eksik primi olan kişiler borçlanma için dilekçe vererek yasanın çıkmasını bekleyebilir. Yasa çıkınca da bir aylık süre bitmeden ödemeyi yapabiliyor. Bugün itibarıyla günlük 69 TL ile borçlanma yapılabiliyor.

EYT liler dikkat! Yeni yıla girmeden hemen bunu yapın! Borçlanma tutarı artacak! 

Asgari ücretin yüzde 50 yükselmesi halinde bugün 37 bin TL ile yapılan askerlik borçlanması 55 bin TL'ye yükselecek. Böylece 18 ay askerliği borçlanan 13 bin TL daha az ödemiş olacak. 

Tek çocuk için 720 günlük borçlanma 50 bin lira tutarken, 2023'te bu tutar 75 bin TL'ye ulaşacak. Bu yıl bir çocuk için 720 günü borçlanan da 25 bin TL daha az ödeme yapmış olacak. 

EYT liler dikkat! Yeni yıla girmeden hemen bunu yapın! Borçlanma tutarı artacak! 

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik düzenlemenin, aralık ayında görüşülmesi imkanının olmayabileceği gündeme geldi. 

EYT düzenlemesi konusunda Meclis takvimi detayları netleşiyor.  AK Parti kaynaklarından alınan bilgiye göre, EYT düzenlemesine ilişkin kanun teklifinin, 2023 yılı bütçe takvimi sebebiyle aralık ayında görüşülmesi imkanının olmayabileceği belirtildi. 

Teklifin, Ocak'ta Meclise sunulabileceği gündeme geldi. 

EYT liler dikkat! Yeni yıla girmeden hemen bunu yapın! Borçlanma tutarı artacak! 

EMEKLİLİĞİ ERKENE ÇEKER 

Borçlanma eksik prim gün sayısına katkı sağlarken emeklilik yaşına etki etmiyor. Yaşı tamamlayıp prim günü eksik olanların emekliliği borçlanma ile öne çekilebiliyor. Kadınlar üç doğum için 6 yıllık süreyi borçlanma imkanına sahip. 

Er ve erbaş olarak ya da yedek subay okulunda geçen süreler de emeklilik için borçlanılabiliyor. Askerlik borçlanması en çok askerlik süresi kadar olabiliyor. Askerlik borçlanması çalışılmaya başlamadan önceki süre için de uygulanabiliyor. 

Hizmet borçlanması için başvuru zorunluluğu var. Sosyal Güvenlik Kurumu'na bizzat gerçekleştirilen başvuruların yanında e-devlet kapısından online başvuru hizmeti de kullanılabiliyor. 

Emeklilere yeni yılda ikramiye müjdesi! Bu tarihi duyan emekli zevkten dört köşe oldu! Hemen bakın!

1250 TL Aile Destek Paketi parası ne zaman yatacak? Aile sosyal yardım yeni ay ödemeleri yattı mı?

Benzin ve motorin fiyatlarını duyan buz kesti! Akaryakıt fiyatları kaç lira? BP, PO, Opet 13 Aralık 2022 fiyat listesi


Geri Dön