18 / 05 / 2024

EYT'liler dikkat! Yeni yılda zam gelecek! Hemen bunu yapın!

EYT'liler dikkat! Yeni yılda zam gelecek! Hemen bunu yapın!

Asgari ücret zammı pek çok kalemi etkiliyor. Bunlar arasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) askerlik, doğum, yurt dışı şeklindeki hizmet borçlanma primleri bulunuyor. İşte EYT'de düşük primle borçlanma...



2023 yılında uygulanacak yeni asgari ücret net 8.506,80 TL, brüt 10.008 TL şeklinde belirlendi. Asgari ücret zammı pek çok kalemi etkiliyor. Bunlar arasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) askerlik, doğum, yurt dışı şeklindeki hizmet borçlanma primleri bulunuyor.

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Ahmet Kıvanç, bugünkü köşesinde asgari ücret artışının SGK’ya yapılan hizmet borçlanmalarına etkisini kaleme aldı. 

Hizmet borçlanmalarında ödenen primlerin, brüt asgari ücret ile bunun 7.5 katı arasında değişen kazanç tutarlarının üzerinden belirlendiğini vurgulayan Ahmet Kıvanç, kazanç tutarının, borçlanma yapan kişi tarafından serbestçe belirlenebildiğine fakat belirlenen kazanç tutarı brüt asgari ücretten az olamadığına dikkat çekti. 

EYT liler dikkat! Yeni yılda zam gelecek! Hemen bunu yapın!

Askerlik ve doğum borçlanmasında 1 gün için ödenmesi gereken en düşük prim tutarı günlük asgari ücretin yüzde 32’si; yurt dışı borçlanmasında ise yüzde 45’i oranına denk oluyor. 

Asgari ücret zammı ile beraber, borçlanma primi de yükselecek. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) başta olmak üzere yakın zamanda askerlik ve doğum borçlanması yapması gerekenlerin yükselişten etkilenmemek için yıl sonuna kadar zamanları var. 

İşte ayrıntılar...


Geri Dön