18 / 05 / 2024

EYT'lilere kritik harf uyarısı! Emekliliğiniz yanabilir! Hemen kontrol edin!

EYT'lilere kritik harf uyarısı! Emekliliğiniz yanabilir! Hemen kontrol edin!

EYT'liler emekli olmak için yeni düzenlemeyi dört gözle bekliyor. Ancak uzman isimlerden bir son dakika uyarısı geldi. EYT'de şok eden harf detayı gündem oldu. Sigorta dökümünde S, Ş ve K harfleri olanlar dikkat! Şimdi bakın! 



Milliyet'te yer alan habere göre; SGK Uzmanı Özgür Kaya, EYT'lilerin hizmet dökümlerini kontrol etmesi gerektiğini söyledikten sonra "EYT yasalaştığında karşılarında 3 tane harf çıkma ihtimalleri söz konusu. K, S, ve Ş harfleri" ifadelerini kullandı. "Çalışanları hizmet dökümünde e-Devlet sistemine girdiklerinde hizmet dökümünün baş kısmının solunda bu harfleri görecekler" diyen Özgür Kaya, turuncu, kırmızı ve yeşil renklerin olduğunu dile getirdi. 

Bu konunun yalnızca EYT kapsamında değil tüm çalışanları ilgilendirdiğine vurgu yapan Özgür Kaya, "EYT yasası çıktığında böyle bir şeyle karşı karşıya kalırsanız sıkıntı yaşarsınız diye bir uyarı yapıyoruz" dedi ve bu harflerin neden önemli olduğunu açıkladı.

EYT lilere kritik harf uyarısı! Emekliliğiniz yanabilir! Hemen kontrol edin! 

"Kontrollü iş yerinde tescil yapılıyor" diyen Kaya, bazı kötü niyetli kişilerin vatandaşlardan prim toplamak için merpenaltı şirketler kurduklarını, herhangi bir faaliyetleri olmağını, sigorta girişi yaptıklarını ancak primleri ödemediklerini belirtti. 

Konuyla ilgili açıklamasını "Bir de gerçekten şirket var fakat bir takım iş ve işlemlerde usulsüzlükler yapıldığı için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun denetim elemanları iş yeri üzerinde kontrol sağlıyorlar" ifadelerini kullanarak sürdüren Kaya, kontrol esnasında çalışanların hizmet dökümündeki cetvele K harfinin koyulduğunu belirtti. 

Bunun devletin kontrol elemanlarının burada bir kontrol yaptığı anlamına geldiğini aktaran Kaya, "K harfinin konulduğu iş yerlerinde çalışanlar süreç içerisinde emeklilik hakkını elde etmişse, iş kazası nedeniyle geçici işsizlik geliri elde etmişse bu hakları geçerlidir" şeklinde konuştu. Hastanede provizyon engelleri ile karşı karşıya olmadıklarını dile getiren Kaya ama bu iş yerinde bir kontrol yapıldığını çalışanın bilmesi gerektiğini söyledi. 

EYT lilere kritik harf uyarısı! Emekliliğiniz yanabilir! Hemen kontrol edin!

Şüpheli iş yerlerinde ise Ş harfinin konulduğunu, burada şüpheli bir işlemin yapıldığını belirten Özgür Kaya, "Burada K harfi konulan işyerinin dışında çalışanlar emeklilik başvurusu yaptıklarında bunların müracaatları işleme alınmaz, ta ki şüpheli iş yerinde elemanın denetimi bitene kadar iş yerleri askıda bekletilir" açıklamasında bulundu. 

Üçüncü basmakta yer alan S harfinin ise o alanın fiili bir iş yeri olmadığını belirttiğine dikkat çeken Kaya, "SGK’da tescili yapılmış merpenaltı bir işletmedir. Vatandaşları dolandırıp, ‘Sigortanızı yapalım SGK’ya 3 bin lira ödeyeceğine 1500 lira bana öde kazancın olsun’ diyerek SGK’ya prosedür gereği verilip fakat paralarının primlerinin ödenmediği bir iş yeridir" şeklinde konuştu. 

EYT lilere kritik harf uyarısı! Emekliliğiniz yanabilir! Hemen kontrol edin!

Kaya, burada çalışanların emekliliklerinin başvurusu gelmişse, emeklilik şartları yerine gelmişse, başvuruları kabul edilmeyeceğine dikkat çekti. Aynı zamanda, daha önce bu iş yerinden emekli olup, iş görmezlik geliri almış, hastaneden tedavi olmuş kişilerden de SGK'nın masrafları yasal faizi ile tahsil edeceğini ifade etti. 

TÜM ÇALIŞANLAR HİZMET DÖKÜMÜNE BAKSIN 

"Çalışanların çalıştıkları dönem itibarıyla hizmet dökümlerini kontrol etmeleri şarttır" diyen Kaya, çalışanların iş yerinde riskli bir durum görmesi halinde SGK'ya bildirmesinin gerektiğini belirtti. Kaya, "K, S ve Ş harfi ileriki süreçlerde başlarına ciddi sıkıntı doğurabilir" diyerek açıklamasını sonlandırdı. 

Altının Efendisi İslam Memiş üstüne basa basa uyardı! Altını olanlara soğuk duş! Hemen bu son dakika açıklamasına bakın!

Ara tatil öncesi otobüs biletine ilgi iki kat arttı! İşte en ucuz otobüs biletleri 9 Kasım 2022 fiyat listesi

Kızılay KPSS şartsız personeller alacak! Yüksek maaşla iş fırsatını sakın kaçırmayın! Hemen başvurabilirsiniz!

 


Geri Dön