23 / 07 / 2024

Merkez Bankası'ndan kredi kartı kullananlar için kritik limit uyarısı geldi!

Merkez Bankası'ndan kredi kartı kullananlar için kritik limit uyarısı geldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüksek kredi kartı limitlerinin, bireylerde gelirleri ile uyumlu olmayan harcama davranışına yol açabildiğini kaydederek, gelirler ile uyumlu limit belirlenmesi uyarısında bulunduğu kaydedildi.




Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nin Finansal İstikrar Raporu’nda, hanehalkı borcunun milli gelire oranındaki düşük seviye korunurken bireysel kredi kartı borcunun payının arttığı da ifade edilmiş oldu. Kredi kartlarının enflasyonist dönemde taksit olanakları ile kolay erişilebilir bir finansman sunduğu belirtildi.

Hanehalkının finansal yükümlülüklerindeki yükselişte kredi kartı borçlarının belirleyici olduğu ifade edilen rapor kapsamında, “Tüketici temel mal ve hizmet enflasyonu, dijitalleşme kaynaklı kullanım kolaylıkları, ödemelerde banknot kullanımının azalarak kart kullanımının yaygınlaşması, bankaların yüksek limit artırımları, kredi kartı taksit imkanları gibi faktörler kredi kartı bakiye büyümesinde etkili olmuştur” diye ifade edildi.

LİMİT 4.2 TRİLYON TÜRK LİRASI

Aktif kredi kartı kullanıcı sayısının 28 milyona yaklaştığına işaret edilen rapor doğrultusunda, bireylerin kredi kartı bakiye ve limitlerini önemli ölçüde artırdığına dikkat çekilerek, “Artan kredi kartı faiz oranları ile birlikte özellikle gelir/borçlanma uyumsuzluğu olan bireylerde faize bırakma davranışının borç servis yükünü artırabileceği değerlendirilmektedir” ifadesi de belirtildi.

gazetevatan.com'da yer alan içeriğe göre; Raporda 2024 başı itibarı ile bireylere tanımlanan toplam kredi kartı limitinin 4.2 trilyon TL’ye, toplam kart bakiyesinin de 1.3 trilyon TL’ye ulaştığı kaydedildi.

Merkez Bankası ndan kredi kartı kullananlar için kritik limit uyarısı geldi!

KREDİ KARTI NEDİR?

Kredi kartınız, bankanızın size verdiği ve aylık periyotlar hâlinde geri ödenmesi gereken krediyi; banka kartı ise bankanız tarafından hesabınızda bulunan paranızı dilediğiniz yerde harcamanız için sunulmuş birer imkân olarak düşünülebilir.

KREDİ KARTI NASIL KULLANILMALIDIR?

- Kredi kartını doğru kullanmak için ilk olarak dikkat edilmesi gerekenler ise;

- Limiti doğru belirlemek.

- Kart borcunu düzenli ödemek.

- Sürekli asgari tutar ödemekten kaçınmak.

- Hayat tarzına uygun kartı seçmek.

Kredi kartından nakit çekimi faiz çarptı! İki aylık düşüş oranı yüzde 57,8'i buldu!

Kredi kartında "parmak izi" dönemi başlıyor!

Kredi kartından nakit çekimler frenlendi!

Kredi kartı borcu yüzünden yasal takibe takılanların sayısı patlama yaptı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön