30 / 06 / 2024

Kredi kartından nakit çekimler frenlendi!

Kredi kartından nakit çekimler frenlendi!

Merkez Bankası'nın 16 Mart 2024 tarihinde kredi kartından nakit çekim faiz oranını yüzde 5'e kadar çıkarması etkisini göstermiş oldu. Buna göre, BKM verileri kapsamında martta şubat ayına göre kredi kartından nakit çekim yüzde 26.3 oranında gerilemiş oldu. 



Merkez Bankası kredi kartlarından ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim faizini mart ortasında ramazan bayramı haftasından önce yüzde 5’e kadar çıkarttı. 16 Mart’ta devreye giren yüzde 5 faiz uygulaması ile kredi kartından nakit çekimde etkisini gösterdi. Fakat, kredili mevduat hesaplarında ise yükseliş sürüyor. Bankalararası Kart Merkezi verileri kapsamında kredi kartından nakit çekim martta 89.34 milyar liraya kadar indi, yılsonuna oranla yüzde 14,43, şubat ayına göre ise yüzde 26,32 düşüş yaşadı.

ekonomim.com'dan Şebnem TURHAN'ın haberine göre; yeni ekonomi yönetimi göreve geldiği günden itibaren kredi kartı harcamalarına çeki düzen ver- me yönünde adımlar atılmaya devam ediyor. Geçen sene haziran öncesinde kredi kartı azami faiz ile nakit çekim, kredili mevduat hesabı faizleri oldukça düşük seviyelerde seyretti Kasım ayında politika faizi artışları kredi kartına yansıtılmamaya başlasa da 6 Nisan’dan itibaren faiz oranları çıktı. Kredi kartından nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının hesaplama yönteminde ise Merkez Bankası 16 Mart’ta değişiklik yaptı. Yeni yönteme göre, hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı da yüzde 4,42’den yüzde 5’e kadar yükseltildi.

Kredi kartından nakit çekimler frenlendi!

ŞUBAT AYINA ORANLA YÜZDE 26,32 GERİLEDİ

Merkez Bankası’nın faizini yüzde 5’e çıkarması kredi kartından nakit çekimde etkili oldu. BKM aylık verilerine göre kredi kartından nakit çekim miktarı geçen sene haziran ve temmuz ayında mayıs ayına göre yüzde 43 gerilese de ağustos ile birlikte yeniden yönünü yukarıya çevirdi. Haziran ve temmuzda 40 milyar lira seviyelerinde olan kredi kartından nakit çekim ağustosta 60 milyar lirayı aştı yılı ise 104.4 milyar lirada tamamladı. Bu yılın ilk iki ayında ise rekor seviyeler görüldü kredi kartından nakit Çekim işlemlerinde. Hem işlem sayısı hem de işlem tutarı olarak rekorlar kırıldı. Ocakta 116.15 milyar lira, şubatta ise 121.25 milyar lira kredi kartından nakit çekim gerçekleştirildi. 16 Mart’ta yüzde 5 faizin devreye girmesinin etkisiyle martta kredi kartından nakit çekim tutarı şubat ayına göre yüzde 26,32 indi ve 89.34 milyar liraya geriledi. Nakit çekim iŞlem adedi de şubat ayına göre yüzde 18,44 azaldı. Martta yılsonuna göre nakit çekim işlemi miktarı ise yüzde 14,43 düşüş yaşadı.

BDDK haftalık verileri kapsamında ise bireysel kredili mevduat hesapları bakiyesi 3 Mayıs itibariyle 237 milyar 320 milyon liraya kadar yükselmiş oldu. Bu sene sonuna göre yüzde 41 artışa işaret ediyor. 16 Mart’ta açıklanan yüzde 5 faizin devreye girmesiyle nisanın ilk haftasında haftalık olarak yüzde 3,67 gerileme gerçekleşti bireysel KMH bakiyesinde. Ancak takip eden haftalarda yüzde 5,5’in üzerinde haftalık artış yeniden devreye girdi. 3 Mayıs itibariyle ise bir önceki haftaya göre yüzde 2,3’lük büyüme gerçekleşti. Tüzel kişilerin KMH bakiyesi ise 3 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 3,9 artışla 122 milyar 841 milyon liraya çıktı.

Kredi kartı ile altın alınır mı? Kredi kartı ile altın almak isteyenler kuyumcuya gitmeden önce bakın!

Kredi kartı olanlar hemen baksın! Nakit avans çekmek isteyenleri şaşırtacak hamle geldi! Artık sınır var...

Kredi kartı nakit avans faizi ve KMH faiz oranları yükseldi! 

Faizsiz kredi kampanyası nedir? 5 bankanın açıkladığı detaylar belli oldu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön