26 / 07 / 2024

EYT'ye başvuru sürecinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Başvuru yapmadan önce mutlaka bakın!

EYT'ye başvuru sürecinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Başvuru yapmadan önce mutlaka bakın!

Yasalaşarak Resmi Gazete'de yayımlanan EYT yasasıyla gözler şimdi izlenecek sürece çevrildi. Hâlâ bir iş yerinde çalışan EYT'li çalışanın kıdem tazminatı almak konusunda sorun yaşamaması ve işverenin beş puan indiriminden faydalanması için dikkat edilmesi gereken noktalar söz konusu.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


E - DEVLET'TEN ALINACAK

Buna göre, işçiler ve işverenler e-Devlet üzerinden “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”, “Normal Koşullarda Ne Zaman Emekli Olurum” ve “Çalışma Hayatım” uygulamaları ile sorgulama yaparak emeklilik koşullarının oluşup oluşmadığını kontrol edebilecekler. SGK’dan “emekli olabilir” yazısı yerine, ilgili uygulamalardan alınan belgeler kullanılacak.

İşçiler, e-Devlet üzerinden alacakları bu belgeler ile işverene başvurarak, hizmet akdini “emeklilik gerekçesi” ile feshettiklerini bildirecekler. İşverene verilecek yazıda fesih gerekçesinin “emeklilik” olduğunun ifade edilmesi, kıdem tazminatını alabilmek açısından büyük önem taşıyor.

EYT ye başvuru sürecinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Başvuru yapmadan önce mutlaka bakın!

5 PUAN İNDİRİM İÇİN SÜRENİN AŞILMAMASI ŞART

Emekli olan EYT’li vatandaşlar, aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlarsa sosyal güvenlik destek priminde 5 puanlık indirim yapılacak.

Prim indirimi, çalışanın brüt ücreti üzerinden uygulanacak. Asgari ücretle çalışanlar için 500 lira, asgari ücretin 7,5 katı brüt ücretle çalışanlar için de 3 bin 753 lira prim indirimi söz konusu olacak.

Prim indiriminden faydalanabilmek için bir ay içinde aynı işyerinde tekrar işe başlamak gerekiyor. Otuz günlük süre, iş akdinin sonlandığı tarihten başlayacağı için sürenin aşılması halinde prim indirimi uygulanmasında problem yaşanacak.

Emekli olabilmek için önce işten çıkış yapıp, daha sonra ise emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor. Emekli maaşı, dilekçe verilen tarihi izleyen ayın ilk gününden başlatılıyor.

Bir emekli içinde bulunduğu ayın ilk günlerinde işten çıkış yapıp emeklilik dilekçesi verdikten birkaç gün sonra işe başlayamaz. Zira aynı ay içinde tekrar işe başlanması halinde emekli maaşı bağlanmaz.

Reuters 150 uzmanla peş peşe dolar tahmini yaptı! 6 ay sonra dolar bakın ne kadar olacak!

Anne babalar dikkat! Aile Bakanlığından çocuklu ailelere yeni ödeme geldi! Bu parayı mart ayında alabileceksiniz!

Enerji Bakanlığı çok sayıda personel alacak! Lise mezunu olmanız yeterli!


Geri Dön