11 / 05 / 2024

EYT’yi bekleyenler dikkat! Emekli maaşları düşük mü olacak?

EYT’yi bekleyenler dikkat! Emekli maaşları düşük mü olacak?

EYT düzenlemesinde sona gelinirken, ayrıntılar  da yavaş yavaş şekilleniyor. EYT düzenlemesiyle emekli olanlarda yaş şartı aranacak mı? Maaşları diğer emeklilere göre daha düşük mü olacak? Sosyal Güvenlik Başuzmanı Uzmanı İsa Karakaş yanıtladı.



1,5 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ BEKLİYOR

EYT düzenlemesi hayata geçirildiğinde, ilk aşamada 1,5 milyonu aşkın kişiye emeklilik yolunu açacak.

EYT bekleyenlerin şartsız EYT istediğini belirten İsa Karakaş,  EYT’lilerin homojen bir grup olmaması nedeniyle tümüne aynı formülün geçerli olmasının söz konusu olmadığını  kaydetti. Karakaş, “Herkesin farklı şartları bulunuyor. Bilindiği gibi  eskiden 3 farklı kurum vardı. Bu nedenle her kurumun mevzuatı ayrıydı. EYT öncesinde 2 emeklilik seçeneği vardı. Kısmi emeklilik, SSK'lıların 3.600 gün primle emekliliği ve Bağ-Kur’luların 5400 gün primle emekliliği olacak mı konusunda endişeler vardı. Bakanımızın açıklamasıyla bunların kapsama dahil olacağı kesinleşti" diye konuştu.

YAŞ ŞARTI GELECEK Mİ?

İsa Karakaş, yaş şartı olmaması halinde en erken emeklilik yaşının 43 olacağı bilgisini vererek,  "Vatandaş işe girdiği zaman hakkı olanı istiyor. O zaman emekli sandığı, 25 yılı doldurana emeklilik hakkı veriyordu. Bizim emeklilik sistemimizle çok oynandı. Geçmiş yıllarda 38 yaşında bile emeklilik mümkün olabiliyordu. Yaş olayına gelecek olursak, EYT ile ilgili bir paket hazırlandı. Yaş aralıklarının maliyetleri ve yaş şartı olmaksızın EYT düzenlemesinin maliyeti hesaplandı. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek" şeklinde konuştu.

 

MAAŞ DÜŞECEK Mİ?

Başvuru tarihinin maaş miktarını etkileyemeyeceğine dikkat çeken İsa Karakaş,  takvimin zaten belli olduğunu belirterek, “2023 yılı bütçesinden maaş alacakları için aralık ayında maaş almaları zaten mümkün değildi. Düzenlemenin Ocak ayında yürürlüğe girişi kesinleşmiş gibi. Ocak ayında dilekçe verildikten sonra maaş alınmaya başlanacak" dedi.

EYT’yi bekleyenler dikkat! Emekli maaşları düşük mü olacak?

Sosyal Güvenlik Başuzmanı Karakaş, normal emeklilikle EYT arasında maaş farkı olup olmayacağına yönelik de, "EYT’liler arasında maaş bağlama sistemi bakımından bir fark yok. Biz buna karma sistem diyoruz. Emekli maaşları kazanca göre bağlanıyor. Elden maaş alanların emekli maaşı düşük olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Milyonlarca çalışanın cebini rahatlatacak haber! 2.500 lira cebinizde kalabilir!

Bunları bilen EYT’li oluyor!  Yasada dikkat edilmesi gerekenler neler?

Bakan Varank’tan özel sektöre müjde! Destek 10 milyar TL’yi geçecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön