29 / 04 / 2024

Eyüp Sultan'daki tarihi cülus yolu restore ediliyor!

Eyüp Sultan'daki tarihi cülus yolu restore ediliyor!

Eyüp Sultan'da Osmanlı padişahlarının tahta çıkmadan önce kılıç kuşanıp ata bindikleri ve cülus dağıttıkları 'cülus yolu' (şimdiki adıyla Sultan Reşat Caddesi Çıkmazı) restore ediliyor...



Eyüp Sultan'da Osmanlı padişahlarının tahta çıkmadan önce kılıç kuşanıp ata bindikleri ve cülus dağıttıkları 'cülus yolu' (şimdiki adıyla Sultan Reşat Caddesi Çıkmazı) restore ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü ve İSKİ tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Şu anda İSKİ, atıksu ve yağmursuyu hattı imalat çalışmalarını yürütüyor. Ardından Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarihi dokuya uygun olarak cephelerin rehabilitasyonu işlemine başlayacak. Cülus Yolu'nda yaklaşık olarak bin 100 metrekare döşeme taşı kaplaması yapılacak. Tarihi fotoğraflardan yararlanılarak orijinaline uygun olarak rehabilite edilecek olan yolda, granit taşlar, itinalı olarak elle sökülecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü yetkilileri, çalışma çerçevesinde yoldaki aydınlatma sistemini de yenileyecek. 


İSKELE YAPILACAK 

Restorasyon çalışmasıyla cülus yolunun tarihi günlerine döneceğini belirten Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, "Geçmişte sahilde yol olmadığından, buraya kayıklarla gelindiğini anlatmak amaçlı, tarihi canlandırabilmek için cülus yolunun sahille birleştiği yere temsili iskele yapacağız. Buraya izleyenleri tarihe doğru bir yolculuğa çıkaracak videoboardlar yerleştirilecek. Cülus yolu çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor" dedi. 


Sabah


Geri Dön