16 / 05 / 2024

'Fabrika yerine AVM yapmayalım'

'Fabrika yerine AVM yapmayalım'

Petkim Genel Müdürü Korkut, ekonomide üretime dönük iştahın artırılmasının önemine dikkat çekerek, "Fabrikaların yerine AVM yapmayalım. AVM de yapalım ama fabrikayı büyütmek için" dedi.



Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, enerji sektöründeki son gelişmeleri cnbce televizyonunda Son Baskı programında değerlendirdi. 


Petrol fiyatları hakkında konuşan Korkut, "Petrol Haziran'dan sonra düşüşe geçti ve Aralık ortasında yüzde 47 düşüş gördük. Düşüş döneminde herkes değişik stratejiler geliştirmeye önem verdi. Biz de yakından takip ediyoruz. Petroldeki düşüş bizler için, ülkemiz için pozitif. 2015 için bir rakam vermek zor ama bizim için ve ülkemiz için ideal petrol fiyatı 70-80 dolar seviyesi. Cari açığa pozitif katkı açısından ülke ekonomisine katkı yapacaktır. Bizim için de oldukça pozitif katkı yapacaktır. Düşüş talep anlamında ihracata olumsuz yansıyabilir" dedi. 


2014'teki gelişmeleri yorumlayan Korkut şunları söyledi: "Ülke ekonomisinde son çeyrekte büyümede düşüş görülüyor. Dördüncü çeyrekte daha olumlu bir tablo göreceğimizi düşünüyorum. Önemli olan cari açığın en büyük kalemi olan enerjiye ödediğimiz miktarın azalması. Bu pozitif etki edecektir. Petkim olarak ülkemizde 6 bine yakın sanayi şirketine hammadde tedariki yapıyoruz. İthalata dayalı iş yapanların önemli sıkıntı yaşadıklarını gördük."


'STAR RAFİNERİSİ 2018'DE DEVREDE'


Korkut şöyle devam etti: "Star rafinerisi Socar grubunun mega yatırımı. Devletin çok büyük desteğini gördük. Projeye bir numaralı stratejik yatırım teşvik belgesi verildi. İnşaat hızla devam ediyor, 2018'de devreye sokmak istiyoruz. Cari açığına yıllık 2,5 milyar dolar katkı yapacaktır. Dünyanın dev petrokimya firmaları yatırımı ABD'ye yönlendiriyorlar. Biz ülke olarak mesaj almalıyız. Üretim odaklı büyümeye yönelik politika geliştirilmesini önemsemeliyiz.


'ÜRETİME DÖNÜK İŞTAH ARTIRILMALI'


Ülkemizde en önemli konu istikrarın olması. Ülkemiz yatırım yapılabilir seviyesinde. Önemli olan ekonomik programla, üretime dönük iştahı artırmak. Fabrikaların yerine AVM yapmayalım. AVM de yapalım ama fabrikayı büyütmek için destekleyelim." 


'ÜLKEMİZE GÜVENİN GÖSTERGESİ'


Korkut, Petlim'deki hisse satışıyla ilgili olarak, "Bu ülkemize duyulan güvenin göstergesi. Liman 20 Eylül 2015 tarihinde limana ilk geminin yaşanması bekleniyor. Ülkenin üçüncü büyük konteynır limanı olacak" dedi. 



cnbce.com




Geri Dön