Fadıl Akgündüz 'Caprice Gold' projesi ile sahneye çıktı
'Jet Fadıl' lakaplı Fadıl Akgündüz, 'Caprise Gold' devre mülk projesiyle sahneye çıktı
Hayata geçiremediği yüzde 100 yerli malı otomobil 'İmza', milletvekilliği, Siirt Spor Kulübü başkanlığı ve yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen, dolandırıcılık suçundan 1.5 yıl cezaevinde kalan, dönemin en çok konuşulan isimlerinden 'Jet Fadıl' lakaplı Fadıl Akgündüz, bu kez de 'Caprise Gold' devre mülk projesiyle sahneye çıktı.
Jet Fadıl, konut ve otel projesi için Didim'de 5 yıldızlı Caprice Otel'de gurbetçileri toplayarak yine para istedi. Ancak Akgündüz'ün "Caprise Gold" projesi için gurbetçilere anlattıklarının gerçekleri yansıtmadığı, çok geçmeden ortaya çıktı. 1990'lı yıllarda Jet-Pa ile gurbetçilerden milyonlarca dolar toplayarak dolandırıcılıktan 1.5 yıl hapis yatan Fadıl Akgündüz, yeni bir projeyle yine "gurbetçilerin" karşısına çıktı. İstanbul'daki "Caprise Gold" projesi için Aydın Didim'de 5 yıldızlı Caprice Otel'de gurbetçileri toplayarak onlardan para istedi. Toplantıda, Bayrampaşa'daki "Caprice Gold" projesinin maketini ve fotoğraflarını gösteren Akgündüz, projesini de "İstanbul Bayrampaşa'da 49 yıllığına toplam 29 bin metrekarelik bir arazi kiraladık. Üzerine 2 bin odalı otel yapacağız. 350 milyon Avro yatırım ile inşaatın temeli 29 Mayıs'ta atılacak. Proje bittiğinde bir odadan yılda 23 bin TL kazanmayı planlıyoruz. Hedef 2 milyar dolar. Herkese tapu dağıtacağız" sözleriyle tanıttı. Tanıtım yapılan toplantıda ise gurbetçilerin protestosuyla karşılaşan Akgündüz, tanıtım sırasında kendisine geçmişteki yolsuzluklarıyla ilgili soru soran aileleri otelden attırdı.
Her sözü yalan çıktı
Bayrampaşa Belediyesi yetkilileri ise arazinin sadece 6 bin 800 metrekaresinin Akgündüz'e ait olduğunu, 14 Eylül 2009 tarihinde yapılan ihalede bu arazinin Akgündüz'ün ablası Avniye Obut'un ortağı olduğu MAİ Turizm'e 30 yıllığına kiralandığını belirtti. Arazinin geri kalanı ise Haznedaroğlu İnşaat tarafından MAİ Turizm'e satıldı. Ancak iki arazinin toplamının 29 bin metrekare değil, 17 bin metrekare olduğu ortaya çıktı. Akgündüz'ün, otelde yaptığı toplantıda gurbetçilere arazinin büyüklüğünü 12 dönüm fazla söylediği belirlendi. Bayrampaşa Belediyesi yetkilileri, arazinin 49 yıllığına kiralandığını da yalanlayarak, arazinin 30 yıllığına kiralandığını söyledi.
`Tapu verilemez'
Reklam panolarında "devir garantili ve tapulu" ifadesi kullanılan projeye tapu verilmesi ise yasalara göre mümkün görünmüyor. 17 bin metrekarelik arazinin 7 bin metrekaresi Bayrampaşa Belediyesi'nden kiralanan projeye, kiralık alana tapu verilemeyeceği için tapu verilmesi de olanaksız.
Toplam 350 milyon dolar yatırım planlanan proje, 2 bin oda 3 bin yataklı. 7 yıldızlı Caprice Gold'da kiralama bedeli 15'er günlük devremülkler şeklinde olacak. Tamamının satılması halinde ise Jet Fadıl'ın kazancı 2 milyar dolara ulaşacak.
Jetpa vurgunu
Akgündüz'ün "İmza" otomobili için gurbetçilerden topladığı paralar da kurtarılamamıştı. Akgündüz, 1998-2000 yılları arasında yüksek kâr payı vaadiyle Almanya, Hollanda, Fransa'daki Türklerden para topladı. 661 kişiden gelen şikâyetler üzerine başlatılan soruşturmada, Akgündüz'ün 10 milyon 675 bin Alman Markı ve 51 milyar 146 milyon TL topladığı ortaya çıkmıştı. 2003'te yargılanmaya başlayan Akgündüz, 494 ile 1235 yıl arasında ağır hapis cezası istendi. Ancak dava, cezaevinde yattığı süreç de göz önüne alınarak zamanaşımı nedeniyle 2008'de düştü.
Limuzinle adliyeye geldi
"Dolandırıcılık" suçundan aranırken yurtdışına kaçan Akgündüz, daha sonra seçimlerde Siirt'ten bağımsız milletvekili adayı oldu. Adaylığı günlerce tartışılan ve hakkındaki gıyabi tutuklama kararı kaldırılarak 9 Kasım 2002 tarihinde New York'tan Türkiye'ye gelen Akgündüz, mazbatasını Atatürk Havalimanı'nda aldı. Kararın İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilmesinin ardından Akgündüz, polis eskortu eşliğinde Bağcılar Adliyesi'ne getirildi. 34 JET 25 plakalı limuzinle adliyeye gelen Akgündüz, hakkındaki gıyabi tutuklama kararının vicahiye çevrilmesinin ardından Kartal Cezaevi'ne gönderildi. Akgündüz'ün milletvekilliği YSK'nin aldığı karar doğrultusunda düşürüldü.
Fadıl Akgündüz kimdir?
Fadıl Akgündüz 18 Haziran 1959 Siirt'te doğdu. Yıldız Üniversitesi mezunu. Tarım Bakanlığı Yem Fabrikası'nda kontrol mühendisi olarak çalıştı, Akademi Bilgisayar'ın genel müdürü oldu. 1989'da 50 bin dolar sermayeyle sürücü kursu, otomotiv ve sigorta şirketi kurdu. Daha sonra otomobil ve konut pazarlamaya başladı. Jet Konut projesiyle inşaata girerken çalıştığı yem fabrikasını 115 milyar liraya Özelleştirme İdaresi'nden aldı. 1995'te Hyundai'nin distribütörü oldu. Didim'deki 5 yıldızlı May Otel'i satın alarak turizme, Intermedya'yı alarak medya sektörüne adım attı. Refahyol döneminde Malezya otomobili Proton'un distribütörlüğünü aldı. Akgündüz, kuracağını söylediği fabrika için Almanya'daki gurbetçi vatandaşlardan topladığı paralar nedeniyle tutuklandı.
Tarkan Temur / Cumhuriyet