Fadıl Akgündüz'e 2443 yıl hapis istemi!
Dolandırıcılıktan tutuklanan Fadıl Akgündüz'ün iddianamesi hazırlandı. 349 mağdur için ayrı ayrı ceza talep edildi. Jet Fadıl, 2 bin 443 yıla kadar hapis cezası alabilir.
Bayrampaşa'da 'Caprice Gold' ve Malpler'de 'Caprice Malpler' projelerinde devre mülk satışı yaptığı kişileri dolandırdığı iddiasıyla tutuklanan Fadıl Akgündüz hakkında 2 bin 443 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Akgündüz, 21 Aralık 2015'te İstanbul 9'uncu Sulh Ceza Hâkimliği'nce, dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından Akgündüz hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet Savcısı Nihat Karpınar, Akgündüz'ün "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçu kapsamında cezalandırılmasını istedi. Savcı, 349 mağdurun bulunduğunu belirterek dolandırıcılık suçunun 349 kez işlendiğine dikkat çekti ve Jet Fadıl hakkında toplam 2 bin 443 yıla kadar hapis cezası talep etti.
İMKÂNSIZ PROJELER...
İddianamede Fadıl Akgündüz'ün yanı sıra şirketlerinin ortakları olan ablası Avniye Obut, eniştesi İbrahim Obut ve yeğeni Mehmet Salih Obut da aynı suçlama kapsamında sanık olarak yer aldı. İddianamede, Caprice Gold Bayrampaşa ön ödemeli devre mülk ve Caprice Gold Malpler'de ön ödemeli devre tatil projeleri kapsamında 349 kişiden para toplandığı ancak sözleşme hükümlerinin yerine getirilmediği belirtildi. Bayrampaşa'daki proje tamamlanmadan Malpler'deki projeyi satışa çıkararak nakit akışı sağlayan şirketin dolandırıcılık amacıyla kurulduğuna dikkat çekildi. İki projeyi de 'tamamlanması mümkün olmayan projeler' diye nitelendiren savcı, sonuçta her iki projenin de tamamlanmadığını, çok sayıda müşterinin mağdur edildiğini ve paralarının geri ödenmediğini anlattı.
TANJU ÇOLAK'A TAKİPSİZLİK
Tüm şüpheliler hakkında "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçundan takipsizlik kararı verilirken eski futbolcu Tanju Çolak hakkında da dolandırıcılık suçundan kovuşturmaya yer olmadığına hükmedildi. Tüm şüphelilerin 2 bin 443'er yıla kadar hapisleri istendi.
Sabah
Haber Milliyet gazetesinde şöyle yer aldı;
Akgündüz’ün 2 bin 443 yıl hapsi isteniyor
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca, Caprice Gold ve Maldivler’deki Caprice Maldivler adlı gayrimenkul projelerinde 349 kişinin dolandırıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma tamamlandı.
Hazırlanan iddianamede, iş adamı Fadıl Akgündüz, Mehmet Salih Obut, Avniye Obut ve İbrahim Obut sanık, 349 kişi de müşteki olarak yer alıyor. Sanıkların, müştekilere yönelik eyleminin ‘’nitelikli dolandırıcılık’’ suçu kapsamında kaldığı vurgulanan iddianamede, tüm sanıkların 349 müştekiye yönelik eylemlerinden dolayı ayrı ayrı 698 yıldan 2 bin 443’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Milliyet
Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Piyasadan 1 milyar lira civarında para topladığı ileri sürülen Fadıl Akgündüz hakkında nitelikli dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle 2 bin 443 yıl hapis cezası istendi. 349 mağdurun şikâyetçi olduğu Fadıl Akgündüz ile yeğeni Mehmet Salih Obut, bir aydır Metris Cezaevi'nde tutuklu olarak bulunuyor.
Caprice Gold ve Maldivler projeleri ile piyasadan 1 milyar lira civarında para topladığı ileri sürülen Fadıl Akgündüz hakkında, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı nitelikli dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle 2 bin 443 yıl Hapis cezası istedi. Mahkemenin de iddianameyi kabul ettiği öğrenildi. İddianameye göre Fadıl Akgündüz, ablası Avniye Obut, eniştesi İbrahim Obut ve yeğeni Mehmet Salih Obut, “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” suçunu işledikleri gerekçesiyle mahkeme önünde yargılanacak. 349 mağdur şikâyetçi olduğu için 349 kere 7 yıl hapis cezası istenen Fadıl Akgündüz ile yeğeni Mehmet Salih Obut, bir aydır Metris Cezaevi'nde tutuklu olarak bulunuyor.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nihat Karpınar tarafından hazırlanan, Akgündüz ve yakınlarına rekor ceza istenen iddianamenin temeli ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan rapora dayanıyor. Rapora göre Maldivler'deki ortak firmayla yaşanan ihtilaf nedeniyle Caprice Gold Maldivler'in artık inşa edilme şansı kalmadı. Müfettişler Caprice Gold Maldivler'in satış işlem ve sözleşme, reklam ve diğer uygulamalarının incelenmesi sırasında Caprice Gold Gayrimenkul Yatırım, Turizm ve İnşaat Ltd. Şti. yöneticilerinin tüketicileri bilerek ve isteyerek aldatma kastıyla birtakım usulsüz davranışlarda bulunduğunu ifade etti. Raporda şirketle organik bağı olan ancak hukuken bağı bulunmayan Fadıl Akgündüz'ün Caprice Maldivler projesinin reklamlarında oynadığı ve kamuoyuna kurucu olarak tanıtıldığı ifade ediliyor. Maldivler'e gidip şirketin asli ortağı ya da yönetim kurulu başkanı gibi toplantılara katıldığı belirtilen raporda bunlara ilaveten yazışmalar yaparak adeta hileli davranışlara cevaz verildiği ileri sürülüyor. Sadece 818 kişiyle sözleşme yapılmışken ‘20 bin aile, 60 bin kişi ve 500 bin yatak' gibi abartılı ifadeler kullanılarak tüketiciler yanıltılırken toplanan 25 milyon 431 bin liranın ise geri iade edilmediği tespit edildi.
Dernek kuran mudiler hukuk mücadelesi başlatmıştı
Fadıl Akgündüz'ün projelerine yatırım yapan üyeler, güçlerini birleştirerek Caprice Yatırımcıları Derneği'ni (CYD) kurmuşlardı. CYD üyeleri, vaat ettiği projelerle binlerce kişiyi dolandıran Fadıl Akgündüz hakkında suç duyurusunda bulunarak hukuk mücadelesinin temelini atmışlardı. Dernek Başkanı Doğan Bakırcı, Akgündüz'ün, hiçbir projesini tamamlamamasına ve on binlerce kişiyi dolandırmasına rağmen hâlâ yeni projelerle ortaya çıkıp insanlardan para topladığını belirterek, Akgündüz'ün projelerine kanmamaları konusunda vatandaşlara uyarıda bulunmuştu.
Öte yandan Akgündüz'ün projelerine yurtdışından yatırım yapan mağdurlar da dernek dışında birleşerek toplu suç duyurusunda bulunmuştu. Mağdurların avukatı Dr. Acun Papakçı, “Raporda anlatılanlar bütün olarak düşünüldüğünde şirket yöneticilerince kartopu sisteminin benzeri olan ve ‘Ponzi sistemi' olarak adlandırılan bir yapı kurularak, 3 proje aracılığıyla binlerce yatırımcının mağdur edildiği anlaşılıyor. Müfettişler Caprice Gold Maldivler projesinin bitmesinin mümkün görünmediğini belirtiyor. Raporun en dikkat çekici noktalarından biri şirket yetkililerinin Maldivler'deki otel inşaatını bilerek bitirmemeye yönelik davrandıklarına ilişkin tespittir. Zarar ve mağdur sayısı, şirketten para çıkışları ne kadar çabuk önlenirse o kadar azalacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.
Zaman
Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Devre mülk satışı yapılan yatırımcıların mağdur edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında aralarında iş adamı Fadıl Akgündüz'ün de bulunduğu 2'si tutuklu 4 sanık hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, Caprice Gold ve Maldivler'deki Caprice Maldivler adlı gayrimenkul projelerinde 349 kişinin dolandırıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, iş adamı Fadıl Akgündüz, Mehmet Salih Obut, Avniye Obut ve İbrahim Obut sanık, 349 kişi de müşteki olarak yer alıyor.
Caprice Gold Bayrampaşa ön ödemeli devre mülk ve Caprice Gold Maldivler ön ödemeli devre tatil projeleri kapsamında 349 kişiden para toplandığı ancak sözleşme hükümlerinin yerine getirilmediği anlatılan iddianamede, Bayrampaşa'daki proje tamamlanmadan Maldivler'deki projeyi satışa çıkararak nakit akışı sağlayan şirketin dolandırıcılık amacıyla kurulduğu öne sürüldü. İddianamede, her iki projenin de tamamlanmadığını, müşterilerin mağdur edildiği ve paralarının geri ödenmediği belirtildi.
Sanıkların, müştekilere yönelik eyleminin ''nitelikli dolandırıcılık'' suçu kapsamında kaldığı vurgulanan iddianamede, tüm sanıkların 349 müştekiye yönelik eylemlerinden dolayı ayrı ayrı 698 yıldan 2 bin 443'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Tüm sanıklar hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçundan takipsizlik kararı verildiği aktarılan iddianamede, eski futbolcu Tanju Çolak hakkında da ''dolandırıcılık'' suçundan kovuşturmaya yer olmadığına hükmedildiği kaydedildi.
Başsavcılığın onayladığı iddianame İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme heyeti de iddianamenin kabulüne karar verdi. Soruşturma kapsamında tutuklanan Fadıl Akgündüz, Mehmet Salih Obut ile tutuksuz sanıklar Avniye Obut ve İbrahim Obut ileriki günlerde hakim karşısına çıkacak.
Olayın geçmişi
İş adamı Akgündüz hakkında, İstanbul Bayrampaşa'daki Caprice Gold ve Maldivler'deki Caprice Maldivler adlı gayrimenkul projeleriyle ilgili, devre mülk satışı yaptığı kişilerden para topladığı halde projeleri tamamlamadığı ve yatırımcıları mağdur ettiği gerekçesiyle yapılan suç duyuruları üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut tutuklanmıştı.
Vatan
Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Jet Fadıl lakaplı Fadıl Akgündüz, 'Caprice Gold Bayrampaşa' ve 'Caprice Gold Maldivler' projelerinde devremülk satışı yaptığı 349 vatandaşı dolandırdığı iddiasıyla hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı. Savcılık, "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçu kapsamında iddianame hazırladı. Savcılık, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası öngörülen suçun 349 kez işlendiğini belirterek, Akgündüz'ün 698 yıldan 2 bin 443 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti.
Bugün Gazetesi
Haber Şok Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
BAYRAMPAŞA'da 'Caprice Gold' ^ve Maldivler'de 'Caprice Maldivler' projelerinde devre mülk satışı yaptığı kişileri dolandırdığı iddiasıyla tutuklanan Fadıl Akgündüz hakkında 2 bin 443 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Akgündüz, 21 Aralık 2015'te İstanbul 9'uncu Sulh Ceza Hâkimliği'nce, dolandırıcılıktan tutuklanmıştı. Cumhuriyet Savcısı Nihat Karpınar, 349 mağdurun bulunduğunu belirterek dolandırıcılığın 349 kez işlendiğine dikkat çekti ve Jet Fadıl hakkında toplam 2 bin 443 yıla kadar hapis cezası istedi.
Şok
Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
DEVREMÜLK satışıyla yatırımcıların mağdur edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, Fadıl Akgündüz dahil 4 sanık hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, Caprice Gold Bayrampaşa ve Caprice Gold Maldivler projeleriyle 349 kişiden para toplayan ve sözleşme hükümlerini yerine getirmeyen sanıkların 2 bin 443'er yıla kadar hapsi istendi. Akgündüz, iki projede toplam 349 kişiyi mağdur etti.
Akşam
Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İstanbul 9'uncu Sulh Ceza Hâkimligi'nce dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanan 'Jet Fadıl' lakaplı Fadıl Akgündüz hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Mahkemeye sunulan iddianamede Akgündüz un "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçu kapsamında cezalandırılması istendi. İddianamede aynı suça ilişkin 349 mağdurun bulunduğu belirtilerek, Akgündüz hakkında toplam 2 bin 443 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianame 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Meydan
Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....
Bayrampaşa'daki "Caprice Gold" ve "Caprice Gold Maldivler" projelerini bitiremeyen ve Cumhurbaşkaıu Erdoğan'a yazdığı mektupla yardım isteyen Fadıl Akgündüz hakkında başlatılan devremülk yolsuzluğu soruşturması tamamlandı. Savcılık hazırladığı iddianamede, 'Jet Fadıl' olarak bilinen Akgündüz'ün, şirketlerinin ortakları olan ablası Avniye Obut, eniştesi İbrahim Obut ve yeğeni Mehmet Salih Obut'un 2 bin 443 yıla kadar hapsini istedi. Savcılık tüm şüpheliler hakkında örgüt suçundan, Tanju Çolak hakkında da dolandırıcılık suçundan takipsizlik kararı verdi. Akgündüz hakkında İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu "nitelikli dolandırıcılık" soruşturması başlatmıştı. Soruşturma kapsamında ifade veren Akgündüz "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçundan tutuklanmıştı. İddianamede, Caprice Gold Bayrampaşa ön ödemeli devremülk ve Caprice Gold Maldivler'de ön ödemeli devre tatil projeleri kapsamında 349 kişiden para toplandığı ancak sözleşme hükümlerinin yerine getirilmediği kaydedildi. Bayrampaşa'daki proje tamamlanmadan Maldivler'deki projeyi satışa çıkararak nakit akışı sağlayan şirketin dolandırıcılık amacıyla kurulduğuna vurgu yapıldı. İki projenin de "tamamlanması mümkün olmayan projeler" şeklinde tanımlandığı iddianamede her iki projenin de tamamlanmadığı, çok sayıda müşterinin mağdur edildiği ve paralarının geri ödenmediği aktarıldı.
Cumhuriyet
Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Dolandırıcılık iddiasıyla tutuklanan Fadıl Akgündüz ve akrabaları hakkında dava açıldı. 349 kişinin şikayetçi olduğu davada Fadıl Akgündüz’ün nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla 2443 yıla kadar hapsi istendi.
Bayrampaşa’daki Caprice Gold ve Maldivler projelerinde devremülk sattığı kişileri dolandırarak zarar uğrattığı gerekçesiyle tutuklanan Fadıl Akgündüz, şirket müdürü yeğeni Mehmet Salih Obut, ablası Avniye ve eniştesi İbrahim Obut hakkında tamamlanan iddianame İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
‘Nitelikli dolandırıcılık’
Toplam 349 kişinin suç duyurusunda bulunduğu dosyaya göre tutuklu Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut ile Avniye ve İbrahim Obut ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlamasıyla yargılanacak. Sanıklara yönelik ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ suçlamasına ise takipsizlik kararı verildi. Bir dönem şirketin tanıtım ve spor koordinatörü olan ve Akgündüz’e dava açan Tanju Çolak için dolandırıcılıktan kovuşturmaya yer olmadığına hükmedildi.
‘Reklamlarla kandırdı’
Mahkemenin 20 Ocak’ta yaptığı değerlendirmede Fadıl Akgündüz ve yeğeni Mehmet Salih Obut’un tutuklularının uygun olduğu belirtilerek devamına karar verildi. İddianamede nitelikli dolandırıcılıkla suçlanan sanıklar için 349 mağdura yapılanlardan dolayı ayrı ayrı 2 ile 7 yıl arası hapis istendi. Buna göre sanıklar 698 yıldan 2 bin 443’er yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.
Caprice’ten aranıyor!
İlk kez VATAN’ın duyurduğu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı raporunun temelini oluşturduğu iddianamede Caprice Gold Gayrimenkul Yatırım, Turizm ve İnşaat Ltd. Şti. yöneticileriyle, şirketle organik bağı olan ancak hukuken bağı bulunmayan ancak projelerin sahibi gibi tanıtılan Fadıl Akgündüz’ün sözleşme hükümlerini yerine getirmediği ve mağdurlara paralarını geri ödemediği belirtiliyor. İddianamede ortada bir otel yokken yatırımcıların aldatıcı reklamlarla kandırılarak dolandırıldığı ifade ediliyor. İddianamede ayrıca Bayrampaşa’daki proje tamamlanmadan Maldivler’deki projeyi satışa çıkararak nakit akışı sağlayan şirketin dolandırıcılık amacıyla kurulduğu öne sürülüyor.
“Tazminat davası açacağız”
Mağdurların bir kısmının avukatı Dr. Acun Papakçı, VATAN’a şöyle konuştu: “Mağdurlar Fadıl Akgündüz’ün ceza almasını arzu ediyor. Ancak yatırımcılar bağcıyı dövmekten çok yatırımlarını geri alarak üzüm yemenin derdinde. Bu nedenle şikayetçiler adına tazminat davası açacağız.”
Vatan
Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanan Fadıl Akgündüz hakkındaki iddianame tamamlandı. 'Jet Fadıl' olarak da tanınan Akgündüz için 2 bin yılın üzerinde hapis cezası istendi.
Fadıl Akgündüz hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı.
Savcı, 349 mağdurun bulunduğunu belirterek dolandırıcılık suçunun 349 kez işlendiğine dikkat çekti.
Fadık Akgündüz için toplam 2 bin 443 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Akgündüz, Bayrampaşa’da "Caprice Gold" ve Maldivler’de "Caprice Maldivler" projelerinde devre mülk satışı yaptığı kişileri dolandırdığı iddiasıyla tutuklanmıştı.
Star