20 / 05 / 2024

Fahiş ev kiraları için 'yetkilendirme sözleşmesi' önerisi! 

Fahiş ev kiraları için 'yetkilendirme sözleşmesi' önerisi! 

ATO Emlak Komite Başkanı Kenan Bayram, depremden sonra konutta oluşan fiyat artışlarıyla ilgili konuştu. İşte ayrıntılar...



ATO Emlak Komite Başkanı Kenan Bayram, Ticaret Bakanlığı’nın yüksek kira artışlarına karşı denetlemeyi de ilan sitelerindeki ‘yetkilendirme sözleşmesi’ üzerinden gerçekleştirilmesinin gerektiğini aktardı. 

Hürriyet'ten Seda Tolmaç'ın haberine göre; Kenan Bayram,konu ile ilgili açıklamasında "Emlak danışmanları olarak ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’ ile denetleniyoruz. Bu yönetmeliğe göre; emlak danışmanının bir gayrimenkul satması veya kiralaması için taşınmaz ticareti yetki belgesinin olması lazım, aynı zamanda gayrimenkulun sahibiyle de bir ‘yetkilendirme sözleşmesi’ yapması lazım" şeklinde konuştu. 

Gayrimenkul sahibi kiralama ya da satış yapacaksa, emlak danışmanına yetki ve süre verdiğini dile getiren Kenan Bayram, "Gayrimenkul sahibinin dairesini ne kadar süreliğine hangi fiyattan kiralayacağı da bu sözleşmede yer alıyor. Sorun da bu noktadan sonra başlıyor" dedi ve taşınmaz ticareti yetki belgesi ve yetkilendirme sözleşmesi olmayanların, gayrimenkulun alım-satım aracılığına hizmet edemeyeceğine ve ilan sitelerine ilan giremeyeceğine vurgu yaptı.

Fahiş ev kiraları için yetkilendirme sözleşmesi önerisi! 

Bayram, ‘yetkilendirme sözleşmesi’ olması halinde, mülk sahibinin istediği zaman ilan sitesine girerek kira fiyatını belirleyemeyeceğinin altını çizerek, "Islak imzalı bir yetki sözleşmesinin olması, o gayrimenkul üzerinde bir veri oluşmasını da sağlıyor. Ancak yetkisiz ilan girildiğinde fiyat artışlarına müdahale edilemiyor" açıklamasında bulundu. 

Ticaret Bakanlığı’nın ilan sitelerini ‘yetkilendirme sözleşmesi’ üzerinden denetlemesinin gerekli olduğunu belirten Bayram, açıklamasında "Bakanlığın denetlemeyi bu konu üzerinden yapması lazım ki, tüm ilan sitelerindeki gayrimenkullerin üzerinde ıslak imzalı bir veri oluşsun. Yetkilendirme sözleşmesi alındığında zaten bölgenin kira fiyatları standart hale gelecek" diye konuştu. 

Deprem felaketi sonrasında başkent Ankara’da kira artışlarının üçe katlandığının altını çizen Bayram, "Etimesgut’ta 20 yıllık 3 oda 1 salon bir konut, iki bin liraya kiraya verilemezken şu anda aynı konut 6 bin liradan ilan sitesine kiraya konuluyor" dedi ve Eryaman'da 50 metrekare 1+1 bir konutun 8-10 bin lira seviyesindeyken, Çayyolu’nda aynı standartlardaki konutun 15 bin TL'ye kadar kiraya verilebildiğini aktardı. 

ABD'li ajanstan dikkat çeken analiz: Deprem Türkiye’deki kira krizini derinleştirdi!

Depremzedelerden yüksek kira istenmesine ve ev verilmemesine idari yaptırım! 5 bin 958 TL cezası var! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen duyurdu! O destekler arttırıldı! Bu parayı hemen alın!


Geri Dön