Kent Haberleri

Fahiş fiyatlar İstanbul'da göç başlattı! Kiracılar merkeze uzak yerlere kaçıyor!

Fırsatçı bazı konut sahibi ve emlakçıların neden olduğu yüzde 100’e ulaşan yükselişlerin kaydedildiği Beşiktaş, Maltepe, Üsküdar gibi ilçelerden kiraların daha düşük olduğu Arnavutköy, Sancaktepe, Beylikdüzü, Esenyurt gibi ilçelere doğru göç başladı. Fırsatçı bazı konut sahibi ve emlakçıların neden olduğu yüzde 100’e ulaşan yükselişlerin kaydedildiği Beşiktaş, Maltepe, Üsküdar gibi ilçelerden kiraların daha düşük olduğu Arnavutköy, Sancaktepe, Beylikdüzü, Esenyurt gibi ilçelere doğru göç başladı

Kira yükselişlerine getirilen yüzde 25'lik sınırından önce megakent İstanbul'da nüfus hareketliliği kaydedildi. Fırsatçı bazı konut sahibi ve emlakçıların neden olduğu yüzde 100’e ulaşan yükselişlerin kaydedildiği Beşiktaş, Maltepe, Üsküdar gibi ilçelerden kiraların daha düşük olduğu Arnavutköy, Sancaktepe, Beylikdüzü, Esenyurt gibi ilçelere doğru göç başladı.

Kira artışlarını yüzde 25’le sınırlayan düzenlemenin yürürlüğe alınmasının bu hareketliliği azaltacağı öngörülüyor. Emlakçılar, konuyla ilgili olarak “Bölgemizdeki kira ücretlerini öğrenmek için her gün vatandaşlarımız bizi arıyor. Şehir içindeki kira artışları halkı daha makul yerleşim yerlerine göç etmeye sevk ediyor” açıklamasında bulundu.

Peki konut piyasasında son durum ne? En çok hangi ilçeler ön planda? İşte ayrıntılar...

İş değişikliği sebebiyle konut değiştirmek zorunda kaldığının altını çizen A.I., “Kadıköy’de oturuyorum. Bizim ev eski ve kiram 4.500 TL. İşimden dolayı taşınmam gerekiyor ama Kadıköy’de ev fiyatları 13-14 bin civarında. Geçen sene aynı standartlarda bir evin kirası 4.500-5000 TL civarındayken bu yıl 13 bin’e yükseldi. O yüzden biz de mecburen Çekmeköy’e taşınmayı düşünüyoruz. En azından orada kiralar 3-4 bin arasında. Kira fiyatlarındaki artış bizi uzak yerlere taşınmaya mecbur bıraktı” açıklamasında bulundu.

Bağcılar’dan Beylikdüzü’ne taşınan A.Ş. ise konuyla ilgili olarak, “4 kişilik bir aileyiz ve Bağcılar'da oturuyorduk. Normal şartlarda Bağcılar İstanbul’un en uygun bölgelerinden biri fakat burada bile kiralar o kadar fazla arttı ki ev sahibi kiramızı 6 bin liraya yükselti. Biz de kiraların daha uygun olduğu Beylikdüzü’ne taşındık. Şu an burada 2 bin civarında kira ödüyoruz. Aldığım maaş anca burada oturmamıza yetiyor.” ifadelerini kullandı. 

Yeni Şafak'tan Rabia Şenol'un haberine göre; Üsküdar’dan Sancaktepe’ye taşınmayı düşünen İ.A. "“25 yıldır Üsküdar Çamlıca’da oturuyorum. Çocuklarımı burada büyüttüm. İyi-kötü tüm günlerimde hep buradaydım. Ama ev sahibim kirayı 1800 TL’den 10 bin TL’ye çıkarmak istedi. Ben de semtimi değiştirmeye mecbur kaldım" dedi ve şimdi Sancaktepe'den konut baktığını, kira artışlarının kendisini sevdiğim sokaklardan kopardığını aktardı. 

Çekmeköy’deki bir emlakçı konuyla ilgili olarak "Çekmeköy’e çok fazla talep var. 2 ayda en fazla 2 evi kiraya verdik. Piyasada kiralık ev sıkıntısı yaşanıyor. Eskiden kiracı bulamazdık, şimdi de kiralık ev bulamaz olduk. Kiralık daire sorgulaması için her gün arıyorlar. Şu an Ümraniye’de 7-8 bin, Maltepe’de 9-10 bin arası evler kiralanıyor. Vatandaş da geçinemediği için zor durumda kalmaktansa şehirden daha uzak ilçelere taşınıyor. Bizim Çekmeköy’de ev kiraları 3-4 bin arası olduğu için buraları tercih ediyorlar" diye konuştu.

İSTANBUL'DA KİRALIK EV BULMAK ÇOK ZOR

Megakent İstanbul'un pek çok semtinde kiralık konut bulmakta zorlanıldığına vurgu yapan emlakçılar, “Arnavutköy’de şu an kiralık ev bulmakta zorlanıyoruz. Başakşehir’deki kira bedelleri 8-9 bin arasında değişiklik gösteriyor. Arnavutköy’deki kiralar ise 3-4 bin arasında değişiyor. Arnavutköy Başakşehir’e yarım saat uzaklıkta ve tek vesaitle ulaşım sağlandığı için kiracılar Başakşehir’deki evlere o kadar fazla kira vermektense yarım saatlik yol çekip daha uygun olan Arnavutköy bölgesine taşınıyorlar. Bu şekilde talepte bulunan çok fazla kiracı var” şeklinde konuştu. 

Yüzde 25'lik kira artışı sınırı Anayasa'ya aykırı mı? Ev sahipleri dikkat!

TOKİ'den 2 bin 114 TL taksitle konut fırsatı! Başvurular bugün başladı! Sakın kaçırmayın!

Hükümet resmen düğmeye bastı: 24 ay taksit imkanı ve 176 bin TL'den başlayan fiyatlarla hazine arazileri satılıyor!