04 / 05 / 2024

Fahiş kiralar için tarife sistemi önerisi!

Fahiş kiralar için tarife sistemi önerisi!

Uzmanlar fırsatçı ev sahipleri için hapis düzenlemesinin geçici olduğunu dile getirerek kalıcı çözüm için konutta tarife sistemini öneriyor.



Depremzedelerin fahiş kira artışlarına maruz kalmasından sonra Adalet Bakanlığı da harekete geçti. Adalet Bakanlığı, deprem ve salgın döneminde ürün fiyatı, kirada fahiş artış yapanlara 2 seneden 5 seneye kadar hapis cezasını öngören yasa için çalışma başlattı. Çalışma, fırsatçı konut sahiplerinin belirlenmesi için olumlu bir adım olarak değerlendirilse de sorunun çözümünde eksik kalacağı belirtiliyor.

Fahiş kiralar için tarife sistemi önerisi!

‘GEÇİCİ BİR ÖNLEM'

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada fırsatçıların belirlenmesi adına böyle bir adımın atılması çok değerli olduğunu söyleyerek, "Fakat bununla da sınırlı kalınmamalı. Deprem veya salgın olmadığında ne olacak? 20 gün kadar önce kiralar çok mu normaldi?” diye konuştu.

Açıklamasında çözümün bir parçası olarak konutta tarife sistemini öneren Hakan Akdoğan, "Fahiş kira artışlarını engellemek için rayiç bedeller güncellenir, bölgelerde değer haritaları oluşturulur, metrekare birim fiyatları çıkarılır, bunlar üzerinden azami kiralar belirlenir ve bir tarife sistemine geçilirse bu kadar spekülatif durumlar yaşanmaz. Kira bedellerinin enflasyon oranında, doğru bir matematikle belirlenmesi şart” dedi.


Geri Dön