07 / 05 / 2024

Fahiş kiralar öğrencileri de vurdu: Eğitimlerini dondurmayı bile düşünüyorlar!

Fahiş kiralar öğrencileri de vurdu: Eğitimlerini dondurmayı bile düşünüyorlar!

İstanbul'da öğrenci olmanın maliyeti son bir senede uçtu. Özellikle ev ve özel yurtta barınan öğrencilerin durumu daha kötü. Kentte özel yurtta barınmanın maliyeti bir yılda yüzde 213,94 arttı. Bazı öğrenciler eğitimlerini dondurmayı bile düşünüyorlar...



İstanbul Planlama Ajansı'nın hazırladığı 'İstanbul’da Üniversiteli Olmanın Maliyeti' raporuna göre İstanbul'da özel yurtta kalan bir öğrencinin ortalama barınma maliyeti 3 bin 300 TL'de 10 bin 360 TL'ye çıktı. Bu durumda Artan kira fiyatları öğrencileri eğitimlerini dondurmak ile karşı karşıya bıraktı.

Söz konusu rapor yaşam maliyetinden burs ve yurtlara, üniversite öğrencilerine yönelik veriye dayalı araştırma sundu.

Her geçen sene yükselen öğrenci sayısıyla baş etmeye yeterli gelmeyen yurt kapasiteleri öğrencileri ev kiralamaya zorladı. Yükselen kira fiyatları öğrencileri eğitimlerini dondurmak ile kötü yaşam şartları arasında seçim yapmaya zorlayarak eğitimde verimliliğe ve fırsat eşitliğine büyük darbe vurdu.

Hazırlanan rapor çerçevesinde merkezi idarenin kamuya açık istatistikleri ile İPA araştırmaları bir arada değerlendirildi. Öte yandan üniversite öğrenciler ile de saha görüşmeleri yapıldı.

İPA raporunda İstanbul’da özel yurtta kalan bir öğrencinin ortalama barınma maliyetinin son 1 senede yüzde 213,94 oranında artışla 10 bin 360 lira olduğu ortaya çıktı.

 Fahiş kiralar öğrencileri de vurdu: Eğitimlerini dondurmayı bile düşünüyorlar!

ÖĞLE YEMEĞİ ÜCRETLERİ YÜZDE 93,83 YÜKSELDİ

Sözcü'de yer alan detaylara göre, rapordan öne çıkanlar şöyle:

* Rapora göre, 2023 – 2024 eğitim-öğretim yılında devlet üniversitelerinde yer alan öğle yemeklerinin ücretleri ortalama yüzde 93,83 yükseldi.

* Bir öğrencinin aylık yapması gereken market alışverişi son 2 sene içinde yüzde 113,29 oranında yükseldi.

* Hem market alışverişi fiyatları hem de devlet üniversitesi yemekhane fiyatlarının son senelerde hızla yükselmesi öğrencilerin öğün atlaması, derslere aç bir şekilde girmesine yol açtı.

* İlk kez 2021'de 3 farklı noktada kız öğrencilere yönelik açılan İBB yurtları, 2023 yılı Eylül ayı itibariyle toplam 14 yurt ve 5.191 öğrenci kapasitesine ulaştı.

* Araştırmaya göre evde kalan bir öğrencinin aylık yaşam maliyeti 12 bin 535 Türk Lirası, özel yurtta kalan öğrencinin aylık yaşam maliyeti 14 bin 583 Türk Lirası oldu.

KYK’DA KALAN ÖĞRENCİNİN MALİYETİ DE ARTTI

* KYK yurdunda kalan bir öğrencinin yaşam maliyeti senelik yüzde 89,53 artış gösterdi. En çok artış yüzde 217,09 ile market ve yemek harcamasında gerçekleşti.

* 2022-2023 eğitim- öğretim döneminde özel yurtta barınan bir öğrencinin ortalama barınma maliyeti 3 bin 300 TL iken, bu maliyet son bir yılda yüzde 213,94 oranında olağanüstü bir artışla 10 bin 360 TL olduğu ortaya çıktı.


Yurttaş konut derdinde düşmüşken, Millet Ormanı Projesi görenleri şaşkına çevirdi!

TOKİ  Adana  Seyhan projesi 29 Aralık'ta ihaleye çıkıyor! Tam 580 konutluk yeni proje geliyor!


Geri Dön