Faiz indiriminden olumlu etkilenecek GYO hisseleri!
Borsa İstanbul, 24 Şubattaki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına kilitlendi. Toplantıdan faiz indirimi kararı çıkması durumunda analistler banka, gayrimenkul ve beyaz eşya sektör şirketlerinin borsada daha hareketli olacağı görüşünde.
Piyasalar uzun süredir Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan gelmesi beklenen faiz indirimine odaklanmış durumda. Ancak global konjonktür ve Türkiye'de enflasyonun izlediği seyir TCMB'nin bunu gerçekleştirmesini zorlaştırıyor. Piyasaların faiz indirim beklentisi, TCMB'nin 4 Şubat toplantısının yapılmamasıyla bitmiş olmadı. Söz konusu beklentinin TCMB'nin yarın (24 Şubat) gerçekleştireceği faiz toplantısına ertelendiğini söylemek yanlış olmaz. Kısacası gözler, bu hafta TCMB'den gelecek faiz kararında olacak.
Analistlere göre, son dönemde kur ve enflasyonda gözlenen yüksek seyir Merkez Bankası'nın atacağı faiz adımının mesafesini kısalttı. Bu arada piyasada TCMB'den bir faiz indirimi geleceği beklentisi hakim. Piyasada 4 Şubat'ta TCMB'den bir faiz indirimi kararı gelmediğini hatırlatan analistler, artık koşulların o günden bu yana biraz daha ağırlaştığı konusunda hemfikir. Bu nedenle analistlerin beklentisi, koridorun tümünde minimum 25, maksimum 50 baz puan indirim yapılacağı yönünde.
İdil Taraklı’nın Para Dergisi’ndeki haberine göre ise analistler, faiz indirimine paralel olarak Borsa İstanbul'da (BIST) bazı sektörlerde daha fazla hareketlilik olacağını düşünüyor. Analistler bu sektörlerin başında proje geliştirip satan GYO'lar, gayrimenkul, beyaz eşya, otomotiv ve bankacılık sektörlerinin geleceğini bunlara bağlı olarak söz konusu sektör hisselerinin hareketli olacağını öne sürüyor.
"GAYRİMENKUL, OTOMOTİV, BANKACILIK, BEYAZ EŞYA"
Söz konusu faiz indiriminin 24 Şubat'ta gerçekleşmesi halinde borsada sert bir tepki hareketi beklemeyen İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü, "Piyasalarda olası bir faiz indirimi endeks son olarak test ettiği 91 bin 800 zirvesine kadar gelmesiyle fiyatlandı. Bu nedenle 24 Şubat'ta bir indirim gelse bile etkisi biraz daha hafif olabilir" diyor. Olabilecek bir faiz indiriminin beklentileri aşması durumunda ise şu anda 87 bin seviyesini zorlayan BIST-100 endeksinde bir miktar daha alım kuvveti gerçekleşebileceğini öngören Süllü'ye göre, endeks bu durumda 88 bin 500-89 bin aralığına gidebilir. Süllü'ye göre, TCMB'nin olası bir faiz indiriminin reel sektöre fayda sağlayabilmesi için koridorun üst bandını aşağı yöne doğru hareket ettirmesi gerekir. Bu durumda ilk planda gayrimenkul, beyaz eşya, otomotiv ve bankacılık sektörlerinin öne çıkacağını belirten Süllü, beklentilerini şöyle özetliyor: "Faiz koşullarının hafifletilmesiyle beraber Mortgage ve otomotiv kredileri masrafları düşer. Bu da, piyasa talebini faiz indirimi kadar hafifletebilir. Faiz oranlarının düşürülmesiyle kredi kullanımı ve kredi kartı harcamaları da artı yönde etkilenebilir. Özellikle beyaz eşya sektörüne faiz indirimi direkt olarak talep artışı olarak yansır. Ayrıca bankacılık sektörünün büyümesini tetikleyen en büyük plasman kalemlerinden olan krediler artış gösterebilir. Bankaların ihraç ettiği bono veya tahvil üzerinden ödeyecekleri faiz maliyetlerinin düşmesi de bankacılık sektörü karlılıkları açısından olumlu bir durum oluşturur."
"MB İÇİN ENFLASYON ÖNEMLİ"
Meksa Yatırım Menkul Değerler Analisti Barkın Yalçın ise, şu an piyasanın bir faiz indirimi fiyatlamadığını düşünüyor. Bunun da şu anki risk faktörlerinde bir azalma olmadığı anlamına geldiğini söyleyen Yalçın, "Merkez Bankası şubat başında açıklanan enflasyon rakamlarında istenilen seviyede bir gerileme görülmezse olağanüstü toplanıp bir faiz indirimi yapmayacağını belirtmişti. Nitekim yapmadı da. Dolar kurunda görülen yükseliş, enflasyon üzerinde baskı oluşturduğundan TCMB faiz indirimi konusunda çekingen kaldı. Günümüzde dolar/TL kurunun 2.45 TL seviyelerinde olduğu durumda ise Merkez Bankası'nın enflasyon verisini görmeden bir faiz indirimi yapmayacağını düşünüyorum" diyor.
Yalçın'a göre, Merkez Bankası faiz indirimi yapmazsa mevcut tahvil oranı ve döviz kurunda çok önemli bir değişildik beklememek gerekir. Öte yandan yapılacak faiz indiriminin TL'nin değer kaybına yol açabileceğini söyleyen Yalçın, "Bu da borsayı olumsuz yönde etkileyebilir. Olası bir faiz indiriminde ise borsada banka, gayrimenkul ve perakende sektör şirketleri olumlu etkilenir" diyor.
"YAPI KREDİ'DE POTANSİYEL YÜZDE 10"
Meksa Yatırım Menkul Değerler Analisti Barkın Yalçın Yapı Kredi: 2014 yılı dördüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde 525 milyon TL net kar 12 açıkladı. Yüzde 8'lik kredi büyümesi ve net faiz marjlarındaki iyileşme ile birlikte bankanın net faiz gelirleri geçen çeyreğe göre yüzde 11 artarak 1 milyar 55 milyon TL'ye ulaştı. Özel karşılık giderlerindeki azalmayla net karın beklentilerin üzerinde gelmesi sağlandı. Banka 2015 yılında yüzde 17 kredi büyümesi hedefliyor. Net faiz marjlarında ise hafif iyileşme bekliyor. Son üç ayda endeksin yüzde 9 altında performans gösteren Yapı Kredi hisseleri için 5.20 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Halk GYO: 2014 yılı dördüncü çeyreğinde 30 milyon TL net kar açıkladı. Şirket son çeyrekte 7 milyon 300 bin TL kira gelirine ulaştı. Geliştirdiği gayrimenkullerin satışından 28 milyon TL gelir elde eden şirket, 2015'te İstanbul Finans Merkezi projesi dahilindeki kulelerin inşasına başlamayı, Kocaeli Şekerpınar projesinde birinci kısım (A Blok) kiralama ve ikinci kısım (B Blok) inşaatını tamamlamayı, Dedeman Park Levent Oteli'nden kira geliri elde etmeyi ve Sancaktepe konut projesinin inşaatına ve satışına başlamayı hedefliyor. Şirket hisseleri son üç ayda endeksin yüzde 8 üzerinde performans gösterdi. Halk GYO hisseleri için geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Hissede hedef fiyatımız 1.30 TL
İş GYO: 2014 yılı son çeyreğinde beklentilerin üzerinde 27 milyon TL net kar açıkladı. Satış gelirleri beklentilere paralel olarak 37 milyon TL gelirken, FAVÖK 2013'ün yüzde 2 üzerinde 35 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde Manzara Adalar-Kartal ve yeni sunulacak Topkapı projelerinden elde edilecek gelirler, şirketin karlılığına ve temettü miktarına olumlu yansıyacak. İş GYO hisseleri için 1.90 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
"VAKIFBANK'TA KARLILIK HIZ KAZANDI"
ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar
Vakıf Bank: 2014 yılı üçüncü çeyreğinde kar rakamını tekrar artırmaya başlayan bankada 2014 dördüncü çeyreğinde karlılıktaki yükselişin hız kazandığı görülüyor.2014 dördüncü çeyrek net faiz geliri çeyrek bazda 2013'ün eş dönemine göre yüzde 18.6 artarak 1 milyar 346 milyon TL olarak gerçekleşti. Net kar, kredi büyümesi ve marjlardaki iyileşme etkisinin yanı sıra 306 milyon TL finansal varlık satışının da katkısıyla yükseldi. Bankanın net karı geçen sene eş döneme göre 2014 dördüncü çeyreğinde yüzde 60 artarak 682 milyon 800 bin TL'ye ulaştı. 2014'te yıllık bazda ise net kar yüzde 10.6 artarak 1 milyar 753 milyon TL'ye yükseldi. Banka kredilerde yüzde 20.6, aktiflerde yüzde 15.1, mevduatlarda ise yüzde 12.5 artış kaydederek sektör ortalaması üzerinde performans gösterdi. Piyasalarda dalgalanma görülmekle beraber düşen enflasyonla birlikte faizlerde gerileme beklentisi, TCMB'nin önümüzdeki dönem olası faiz indirimleri, bankacılık sektörünü karlılık açısından olumlu etkileyebilir. Emsallerine göre iskontolu olduğunu düşündüğümüz Vakıf Bank hisseleri için 6 TL hedef fiyatla yüzde 12 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Para