Faiz sistemine dur diyen projeler MÜSİAD EXPO’da start verdi!
Faiz sistemine dur diyen ve üreticiyi güçlendiren projeler MÜSİAD EXPO’da start verdi.
24 Kasım günü CNR EXPO İstanbul’da gerçekleşen 6. Uluslararası Genç İşadamları Kongresi kapsamında yapılan MÜSİAD EXPO Kapanış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD EXPO’nun başarısının en önemli göstergesinin 140’dan fazla ülkenin katılımı, 7000’den fazla katılımcı ve 40 binden fazla şirkete ev sahipliği yapması olduğunu belirtti. Erdoğan MÜSİAD EXPO’nun en önemli ihracat bağlantısı platformuna dönüşmesinin önemli olduğunu söyledi. Erdoğan konuşmasına şu şekilde devam etti: MÜSİAD’ın bu yıl dile getirdiği bazı projeler de ülkemize katkı sağlaması ve dünyaya model olması açısından önemlidir. GABORAS (Gayrimenkul Kıymetler Borsası), Faizsiz Konut Finansman Sistemi, Yerli Üretim Milli Marka kampanyası, Karz-ı Hasen Sandığı, Orta Ölçekli Sanayi Siteleri, Biyogaz Organik ve Organomineral Gübre Tesisleri gibi projeler ülkemiz için önemlidir, üyeler açısından teşviktir. MÜSİAD attığı her adımda ülkemizi gözeten, işbirliği içinde olduğu coğrafyaları gözeten bir tavır sergiliyor. Biz sadece kendimiz kazanmayı değil birlikte kazanmayı önemseyen yaklaşımımızla gittiğimiz her yerde bir fark ortaya koyuyor, güzel karşılanıyoruz.“
Ülkemize yatırım için gelenlerin tüm imkanlarımızla yanındayız diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: Tüm devlet kurumlarımız yerli yatırımcılarımızın da emrine amadedir. Ancak, imkanlarımızı ve potansiyelimizi yurtdışında anlatmaya katkı sağlamak konusunda MÜSİAD başta olmak üzere kurumlarımızdan daha fazla gayret bekliyoruz.
16 yıllık iktidar dönemlerinde bir başarı öyküsü yarattıklarını ifade eden Erdoğan, ekonomiden eğitme, sağlıktan ulaşıma pek çok alanda büyük projelere imza attıklarını ifade etti. Türkiye’nin 2023 yılında, tasarımdan üretime, 2 trilyon dolar milli geliri olan ve 500 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülke olmaya kararlı olduğunu söyleyen Erdoğan, “Türkiye 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacaktır “
MÜSİAD Genel Başkanı Kaan: “Odağımız Ekonomi ve Ticaret Diplomasisi”
Kapanış töreninde konuşan MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde kapılarını açan MÜSİAD EXPO’nun, bu sene geçmiş yıllara göre daha anlamlı ve katma değerli bir zirve halinde gerçekleştiğini belirtti. Kaan, Türkiye’nin 2023 yılı için hedeflenen 500 milyar Dolarlık ihracat rakamına büyük bir katkı sunan 17. MÜSİAD EXPO’nun, özellikle ihracata yönelik yeni ilişkilerin oluşturulmasında yerli ve milli üreticilerimizin katıldığı en önemli iş platformu olduğunu belirtti. Kaan konuşmasına şu şekilde devam etti: MÜSİAD EXPO, bu yıl tüm diğer faaliyetlerine de öncü olan, bir kavram etrafında biçimlendi: Beraber. Ticaret savaşlarının arifesinde, herkesin savaş çığırtkanlığı yaptığı bir dönemde, bizler inadına “beraberlik” çağrısı yapıyoruz. Bu nedenle, çoğulculuk ve beraberlik kavramları MÜSİAD’ın da yenilenme sürecinin çıkış noktası olmuştur. Bizler MÜSİAD olarak “ben” ile değil, “BİZ” ile hareket etmeyi şiar edindik. Bu nedenle “Meselemiz Türkiye” olsun dedik. Değişen dünya, değişen stratejiler, değişen güç dengeleri içinde, Türkiye’nin sermaye gücünün de yenilenmesi, tazelenmesi ve 2023 vizyonunu kendine amaç edinmesi gerektiğine dikkat çeken Kaan, “emeğimiz, fikirlerimiz, yeteneklerimiz, insanımız, kültürümüz, toprağımız, ürettiklerimiz, şirketlerimiz, projelerimiz, hatta hedeflerimiz bile sermayemizdir diyoruz”, dedi.
Faiz sistemine dur diyen, üreticiyi güçlendiren projeler MÜSİAD EXPO’da start verdi
MÜSİAD EXPO’da lansmanları yapılan ve sözleşmeleri imzalanan projeler şöyle:
GABORAS: Bölgeye hitap eden Türkiye merkezli bir gayrimenkul borsası
30 Mayıs 2018'de kurulan Gayrimenkul Kıymetleri Borsası AŞ. (GABORAS), gayrimenkul sektöründeki büyümenin devam etmesi ve hakkaniyet ölçüsünde tüm paydaşlar için şeffaf, güvenilir, elektronik ve hızlı tek bir ortak platformda toparlanması anlamını taşıyor. GABORAS projesi kapsamında, bugün için gelinen aşamada İslam İş Birliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) üyesi 57 ülke ile MÜSİAD’ın faaliyette olduğu 74 ülkede, Türkiye merkezli gayrimenkul kıymetler borsası kurulması için bazı çalışmalar başlatıldı. GABORAS’ın kurulmasındaki ana amaç, Türkiye Varlık Fonu’nun kuruluş amaçlarına paralel olarak, ülkemizi gayrimenkul alanında ulusal ve uluslararası düzeyde odak noktası haline getirmek. Bu minvalde, sermaye piyasalarında büyüme ve derinleşme gerçekleştirmek, İslami finansman varlıklarının kullanımında artış göstermek, büyük projelere kamu borcunu artırmayan bütçe dışı kaynak oluşturmak ve yerli şirketlerin proje ve sermaye bazında desteklenmesi ve küresel oyuncu konuma geçmelerini sağlamak.
FAİZSİZ KONUT FİNANSMAN SİSTEMİ (Yapı Tasarruf Sistemi)
Tüketicinin önceden kararlaştırılmış belirli bir süre mevduat tutması karşılığında konut kredisi veya diğer gayrimenkul kredilerini (işyeri, tadilat vb) alma hakkı elde ettiği finansal faaliyet türü olan sistem, güvenilir ve istikrarlı bir tasarruf aracı olmasının yanı sıra, ulusal tasarruf seviyesini artırma, konut finansmanı için kaynak sağlama, orta ve uzun vadede finansal istikrara katkı, dar gelirli vatandaşlar için uygun konut edinme imkânı gibi yararlar da içeriyor. Türkiye’de hâli hazırda bu sistemin uygulayıcıları ve aynı zamanda MÜSİAD üyeleri de olan BİREVİM, EMİNEVİM, FUZULEV gibi firmalar.
MÜSİAD EXPO’da tanıtımı yapılan bir başka proje de orta ölçekli sanayicilere yönelik 81 ilde yapılması planlanan “Orta Ölçekli Sanayi Siteleri Projesi”. Ülkemizde küçük sanayi sitelerinde faaliyet gösteren işletmelerin, maddi imkân yetersizliğinden dolayı 3 bin metrekarelik Organize Sanayi Bölgeleri’nde yer almaları pek mümkün olmuyor. Fiziki ortam, üretim şartlarını etkiliyor ve üretim miktarları da düşük oluyor. Orta Ölçekli Sanayi Siteleri, küçük sanayi siteleri ve organize sanayi bölgesi arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturacak. İşletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan firmalara cesaret vermiş olacak. Proje, TOKİ öncülüğünde gerçekleşecek ve bir “üretim kampüsü” şeklinde yapılacak.