29 / 12 / 2024

81 ilde 'Orta Ölçekli Sanayi Siteleri Projesi' kurulacak!

81 ilde 'Orta Ölçekli Sanayi Siteleri Projesi' kurulacak!

Bu yıl 140 farklı ülkeden 7000’den fazla yatırımcıyı bir araya getiren 17. MÜSİAD EXPO’da 7 binin üzerinde iş görüşmesi yapıldı. MÜSİAD EXPO’da görücüye çıkarılan projeler arasında gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren konular da bulunuyor.



Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı olan Yaşar Süngü, bugünkü yazısında; 140 farklı ülkeden 7000’den fazla yatırımcıyı ve devlet adamını konuk eden 17. MÜSİAD EXPO’da alınan kararları ve konuşulan konuları anlattı. 

Bugün Avrupa’nın en sağlam ülkesi olarak kalan Alman ekonomisinin yüzde 80’nini 20 bin KOBİ oluşturduğu düşünüldüğünde KOBİ’lerin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.

Türkiye’de KOBİ’ler ihracatın yüzde 56’sını ve ithalatın yüzde 38’ini gerçekleştiriyor.

MÜSİAD’ın 28 yıl önce bir avuç iş adamı ile başladığı yolculuğu bugün, 85 ülke, 215 irtibat noktasına ulaşarak sadece ülkesine değil dünyaya da varlığını kabul ettirmiş bir sermaye örgütü haline dönüştü.

Bu yıl 140 farklı ülkeden 7000’den fazla yatırımcıyı ve devlet adamını konuk eden, dünyanın en önemli ekonomi, finans ve ticaret zirvelerinden biri olan 17. MÜSİAD EXPO’da 7 binin üzerinde iş görüşmesi yapıldı.

Teşkilatlanma çalışması yürüttüğü ülkelerin önemli STK’ları, kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği anlaşmasına giderek ve MoU anlaşmaları imzalayarak Türkiye adına önemli ticaret köprüleri kuruyor.

Hedefleri her yıl 2 bin KOBİ’yi orta ölçekli işletme haline getirecek ülke ekonomisine 200 Milyar Dolar katkı sağlamak.

Zamanla kazandığı iş yapma tecrübelerini KOBİ yapıları ile paylaşıp yeni iş modelleri geliştirmek istiyor.

MÜSİAD EXPO’da görücüye çıkarılan projeler de küçük işletmeleri büyütecek türden.

Gayrimenkul Kıymetleri Borsası için çalışmalar başladı

30 Mayıs 2018 tarihinde kurulan Gayrimenkul Kıymetleri Borsası AŞ. GABORAS projesi kapsamında, bugün için gelinen aşamada İslam İş Birliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) üyesi 57 ülke ile MÜSİAD’ın faaliyette olduğu 74 ülkede, Türkiye merkezli gayrimenkul kıymetler borsası kurulması için çalışmalar başlatılmış.

Faizsiz konut finansman sistemi projesi

Faizsiz konut finansman sistemi projesi de tüketicinin önceden kararlaştırılmış belirli bir süre mevduat tutması karşılığında konut kredisi veya diğer gayrimenkul kredilerini (işyeri, tadilat vb) alma hakkı elde ettiği finansal bir faaliyet türü.

Orta Ölçekli Sanayi Siteleri Projesi

MÜSİAD EXPO’da tanıtımı yapılan bir başka proje de sanayinin büyümesi ve katma değerli ürün geliştirmesi için orta ölçekli sanayicilere yönelik 81 ilde gerçekleştirilmesi planlanan “Orta Ölçekli Sanayi Siteleri Projesi”.

Bu projenin ana çıkış fikri, fiziki şartları iyileştirerek, firmaları büyük hedeflere yönlendirmek. Orta Ölçekli Sanayi Siteleri, sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturacak. Proje,  TOKİ  öncülüğünde gerçekleşecek ve bir “üretim kampüsü” şeklinde inşa edilecek.

Enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yaygın katılımlı, çok ortaklı, faizsiz finanse edilen Entegre Tarım ve Enerji Projesi önemli bir proje.

Proje kapsamında, 81 ilde 81 Biyogaz+Organik Gübre Tesisi kurulacak.

Proje 128 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının ve 400 milyon dolarlık kimyasal gübre ithalatının önüne geçerek, 5000 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.

2018’in “Afrika Yılı” olarak ilan edilmesiyle birlikte MÜSİAD’ın Afrika’ya yönelik projeleri de hız kazanmış.

Türkiye ekonomisinin Afrika açılımına Afrika Türk Ticaret ve Kültür Merkezleri ile liderlik edecek.

Karz-ı Hasen Sandığı, üyeleri, faiz sarmalından korumak ve üyeler arasında yardımlaşma ve dayanışma kültürü oluşturabilmek amacıyla oluşturulmuş.

Üyeler arası veya vefat eden üyenin eş ve çocukları ile üyeler arasında yardımlaşmayı sağlamak üzere faizsiz bir borçlanma sistemi oluşturan proje aynı zamanda, ihtiyaç sahibi üyelerin veya vefat eden üyelerin eş ve çocuklarına karşılıksız yardım boyutunu da içeriyor.

Henüz çok yeni olmasına rağmen 20 kişiye yaklaşık 1,5 milyon liralık güzel borç vermişler.

İflas etmiş ve zor duruma girmiş 8 kişiye de geri ödemesiz yaklaşık 500 bin lira destek sağlanmış.

İşin güzel tarafı da karz-ı hasen verdiğimiz kişilerin borcuna sadık olması.

Üyelerin içinde, “Param kasada durmasın siz ihtiyacı olana kullandırın” diyen iş adamları bile varmış.

Karz kullananlar borcunu vadesi gelmeden ödeme gayreti içindelermiş.

Bu tür insani finans modellerini üniversitelerle de çalışıyorlarmış.

‘Neme Lazımcılık’ hem bireyi hem devletleri çökerten en tehlikeli hastalık.

Çözüm üretmek için dertlenmek lazım.

Ülkenin derdini dertlenen ve çözüm üreten proje sahiplerini artırmak lazım.

Lafla peynir gemisi ekonomide yürümüyor.

Sanayi bölgelerinin kuruluş süreci hızlanacak!

Faizsiz konut finansman sistemi yeni bir alternatif!

Elektronik gayrimenkul borsası geliyor!


Geri Dön