29 / 04 / 2024

Faizler düştü, konutta stoklar eridi!

Faizler düştü, konutta stoklar eridi!

Faizlerin yüzde 1'in altına inmesiyle hareketli günler yaşayan gayrimenkul sektöründe, stok erime hızı Eylül’de yüzde 5.02 ile son bir yılın en yüksek seviyesinde oldu.



Faizlerin yüzde 1'in altına düşmesiyle gayrimenkul sektöründe yaşanan stok erime hızı 1 yılın zirvesine ulaştı. Yeni Asır Gazetesi'nde yer alan habere göre; 'REIDIN- GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi' Eylül 2019 verilerine bakıldığında, Eylül ayında yüzde 5.02 olarak kaydedilen stok erime hızı, son bir yılın en yüksek seviyesinde yaşandı. Eylül ayında peşinat kullanımı yüzde 59, banka kredisi kullanımı yüzde 19, senet kullanımı ise yüzde 22 oranında oldu. Markalı konut projeleri kapsamında yapılan satışların yüzde 5'inin yabancılara yapıldı. Eylül ayında konut fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 0.37 nominal oranda azaldı, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.36 oranında yükseldi.

FAİZİN ETKİSİYLE

 Faizler düştü, konutta stoklar eridi! 

GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Faizlerin inmeye devam etmesiyle konut kredisi kullanımı yükselmeye devam edecektir. Aynı zamanda Eylül ayı stok erime hızının, son bir yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmesinde konut kredisi faiz indiriminin payı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz" şeklinde konuştu. REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa, markalı konut projelerinde satışların yüzde 5.32'lik kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığını, bu satışlarda ağırlıklı olarak 1+1 özellikteki konutların seçildiğini söyledi.

PEŞİNAT VE BANKA KREDİSİNDE ARTIŞ

Markalı projelerin satışlarında Eylül ayında peşinat kullanımı yüzde 59, banka kredisi kullanımının yüzde 19 oldu. Ağustos ayında peşinat kullanımı yüzde 41, senet kullanımı yüzde 44, banka kredisi kullanımı ise yüzde 15 oldu. Geçtiğimiz Ağustos'ta stok erime hızı yüzde 3.18'di. Eylül'de satılan konutların yüzde 76'sı bitmiş, yüzde 24'ü bitmemiş konut stoklarından meydana geldi.

SATIŞLARDA YÜKSELİŞ VAR

 Faizler düştü, konutta stoklar eridi! 

İZKA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil, stoklardaki azalmanın önemini anlattı. Yeşil, "Faizlerin düşmesinin ardından yapılan kampanyaların da etkisiyle konut sektöründeki satış oranlarında önemli artışlar olduğu görülüyor. Son zamanlarda stok fazlası konutlar faizlerin düşmesiyle birlikte önemli oranda eridi" diye konuştu.

Markalı konut satışlarında senetli satış azaldı!

2019 Eylül'de 146 bin 903 konut satıldı!
 

 


Geri Dön