28 / 04 / 2024

Faizsiz konut şirketlerinde kaç mağdur var?

Faizsiz konut şirketlerinde kaç mağdur var?

Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nda yapılan değişiklik ile 21 şirket için tasfiye kararı verilmişti. Bu şirketlere 45 bin aile tarafından para yatırıldığı ortaya çıktı. 



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tasarruf finansmanında faizsiz konut satışı yapan 21 şirket için tasfiye karar almıştı. Milli Gazete'den Onur Şehmus Şahin'in haberine göre; bu tasaaruf şirketlerine 45 bin ailenin para yatırdığı ortaya çıktı. Mağdur vatandaşlar şimdi bu paralarını nasıl geri alacağı merak konusu oldu. Konuyla ilgili değerlendirme yapan . Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “BDDK ciddi bir tedbir alıp ondan sonra açıklama yapmalıydı” dedi. 

 Faizsiz konut şirketlerinde kaç mağdur var?

Tasarruf finansman faaliyeti yapan şirketlerin denetimi, alınan bir kararla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) devredilmişti. Bu doğrultuda Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nda yapılan değişimi sonrasında BDDK, intibak koşullarını yerine getirmediği nedeniyle 21 tasarruf finansman şirketinin tasfiyesine karar verdi. Fakat faizsiz konut ve araç alma vaadiyle çalışan 21 şirkette yatırımı olan yaklaşık 45 bin vatandaş ise mağduriyetinin giderilip giderilemeyeceği merak ediyor. Konuyla ilgili olarak değerlendirme yapan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, BDDK’nın aldığı tasfiye kararından sonra ne yapabileceklerini açıkladı.

21 tasarruf finansman şirketinin tasfiye öncesinde BDDK ile görüştüklerini belirten Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Tasarruf finansman şirketlerine daha fazla kişi mağdur etmemesi için biz BDDK’yı ziyaret ettik ve 2 gün sonra da tasfiye kararı verildi. BDDK’nın bu şirketlere yatırım yapan 45 bin civarındaki vatandaşın haklarını güvence altına alacak bir tedbir bulunması gerekirdi. Tasfiye edilen 21 şirketteki tüketicilerin faaliyetlerine devam eden 6 tasarruf finans şirketine naklinin sağlanması gerekirdi. Fakat şimdi 45 bin vatandaşımızın bugüne kadar 21 firmaya yatırdıkları parala ne olacağı konusunda belirsizlik var. Yani BDDK ciddi bir tedbir alıp ondan sonra açıklama yapmalıydı” dedi.

Faizsiz konut şirketlerinde kaç mağdur var?

45 bin aile mağdur 

Aydın Ağaoğlu, söz konusu kararlarının nedeniyle 200 bin kişiyi dolaylı bir şekilde etkilediğini belirterek, “Bu firmalara yatırım yapan 45 bin kişinin aileleri de şu an mağdur edilmiş durumda. Vatandaşlarımızın haklarını geri alabilmek için yapması gereken şeyler belli. Yatırım yaptıkları şirketleri muhatap alarak, ‘Yasalara aykırı olarak bir organizasyon düzenlediniz ve bizi de dâhil ettiniz. Bundan dolayı ödediğim bedelin bana geri iadesini istiyorum’ şeklinde ihtar gönderecek. Bu talebe olumlu bir cevap alınamadığı takdirde de yasal yollara başvurulması gerekiyor” şeklinde konuştur.

21 faizsiz konut şirketi için komisyon kuruldu!

Tasarruf finansman şirketleri 8 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön